Tamer Heper Dolandırıcılık değil
HABERİ PAYLAŞ

Dolandırıcılık değil

Haberin Devamı

kamu kurumunda çalışıyorum. Amirim konumunda olan biri beni arkadaşı ile ikna etti ve bankadan kredi çektim kendilerine verdim. Bunu bana aydan aya ödeyeceklerini sözlü olarak taahhüt ettiler. Hatta amirim bana bono verdi. Arkasından emekli oldu, bonoları da ödemedi. Kendisine sorduğumda, ”Bonoları ödememenin çok yolları var, ne yaparsan yap” dedi. Sonradan öğreniyorum ki bu para ile araç satın almışlar. Biliyorum ‘bu bonoları icraya ver’ diyeceksiniz. Peki burada dolandırıcılık suçu yok mu? V.U.

Şimdi ben size dolandırıcılık suçunun tarifini vereceğim, buna göre bakacağız dolandırıcılık var mı yok mu? Ama önce bir atasözünü hatırlatayım: Bir müsibet bin nasihatten iyidir. Her zaman söylemez miyiz, öyle sözlü taahhütlere güvenilmez, üstelik memur olarak belli bir aylıkla sınırlı bütçeyle çalışan biri kalkıp kurtlar sofrasına atılıp, bankadan kredi kullanır mı?
[[HAFTAYA]]

Siz bu parayı götürüp elinizle verdiniz, peki bunu verdiğinizin kanıtı var mı? Yani bu bonoları icraya koyduğunuzda, zaten kötü niyeti artık alenileşen karşı taraf “bana ne vermiş ki bono almış, bu hatır senediydi” falan gibi işi yokuşa sürmez mi? Siz de “işte o parayı verdim” deseniz neyle ispat edeceksiniz? Neyse maksadım sizi üzmek değil de sair okuyucularımı uyarmak. Geleyim dolandırıcılığa. Türk Ceza Kanunu’nda dolandırıcılık şöyle tarif edilmiş. “Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya bir başkasının zararına olarak kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye, bir yıldan beş yıla kadar hapis veya 5000 güne kadar adli para cezası verilir. ” Şimdi sizin olayınıza bakalım. Sizden borç almışlar karılığında bono vermişler. Bu parayı sizin nereden bulup borç verdiğiniz bu olayda önemli değil. Yani işin özü bir borç verme ilişkisi. Dolayısı ile burada dolandırıcılığın tarifine girmekten çok hukuki bir ilişki söz konusu. Dolayısı ile benim görüşüm, böyle bir şikayette bulunursanız savcılık olayı hukuki bir ilişki olarak görecektir. Ancak olaya “nüfuz ticareti” açısından bakmak mümkün olabilecektir ama bazı hususların ispatında da güçlük çekeceksiniz gibi görüyorum. Fakat yine de şikayetçi olmaktan vazgeçmeyin. Yeter ki elinizde yeterli delil olsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder