Tamer Heper Dolandırıcılık olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Dolandırıcılık olabilir

‘Hakkınızda icra takibi başlatılması için dosyanız hukuk servisimize tevdi olunmuştur’ diye telefonuma sık sık mesaj gelmekte olup e-Devlet’ten baktığımda böyle bir takip de görmüyorum. Bunlar dolandırıcılık olabilir mi? Bir borç için takip böyle mi başlar? S.C.

***

Bu problem sadece okuyucumun başına gelmiş değil. Bu gibi şikayetlere çok rastlıyorum. Bazıları kendilerine peşin peşin bir miktar para ödenmesini, bu halde takip başlatmayacaklarını söylüyor. Yine bazıları öyle rakamlar söylüyor ki örneğin ‘150 TL gönderirsen takip başlatmayız’ diyor.

Haberin Devamı

Vatandaş da ‘150 TL için ne uğraşacağım, vereyim gitsin, başıma dert olmasınlar’ diye 150 TL’yi gönderiyor. Düşünün günde yirmi kişi 150 TL gönderse günde 3 bin TL ayda 90 bin TL eder. İyi para değil mi? Özellikle 150 TL gibi ödenebilir para istenmesinin nedeni budur. Oysa ortada takiplik bir konu falan yoktur. Okuyucumun anlattığı olayda da bu mesajın arkasından 150 TL veya benzeri bir ödeme teklifi gelebilir. Kabul edelim ki gerçekten bir yerlere borcu var.

Bunun için dosyasının hukuk servisine tevdi olunduğuna dair bilgi vermenin manası nedir? Olay gerçek bir borç ise hukuk servisi takibi hazırlar icraya verir sonrasını da takip eder. Önceden defalarca bildirmenin hiçbir manası yoktur. Kabul edelim ki okuyucum için takip yapılacak. Yapılsın, ne olur ki? Takipten sonra süresi içinde takibe itiraz edilir ve takip durur. Dolayısıyla ‘seni icraya vereceğiz’ demekle hemen bir şeyler ödemenin hiç manası yoktur.

Şayet alacaklı iyi niyetle bir uyarıda bulunuyor ise iyi niyetinin göstergesi şudur; bahsettiği borcun nedenini bildirir ve örneğini sunar. Muhatap bunu inceler, gerçekten borç ise karşılıklı anlaşmaya varabilir. Ancak bu şekilde vatandaşı taciz edenler böyle bir örnek de vermemekteler. Dolayısıyla okuyucularım bu konuda uyanık olsun. Alacaklı olduğunu iddia eden kimselerden belgesini istesin. Aksi halde ödeme yapmasın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder