Tamer Heper Dolandırıcılık suçu
HABERİ PAYLAŞ

Dolandırıcılık suçu

İnternet yolu ile araç muayene işlemleri bilgisini aldım ve başvurdum. Sonrasında anladım ki böyle bir faaliyet yokmuş ve dolandırılmışım. Şikayetçi oldum ama sonra şikayet ettiğim kişinin çoluk çocuğunun bulunduğunu öğrenince üzüldüm. Şimdi şikayetimden vazgeçsem hukuken mümkün olur mu, bu kişi kurtulur mu? S.Ç.

***

Okuyucum vicdan sahibi biri, bir çok ihtilafta da insanların bu vicdan sahibi olma durumu kullanılarak zarara uğratıldığına tanık olmaktayız. Ancak bu günkü durum okuyucum için farklılık gösteriyor şöyle:

Haberin Devamı

***

Dolandırıcılık iki türlü; biri basit hali ile dolandırıcılık, diğeri nitelikli dolandırıcılık. Nitelikli dolandırıcılığın tarifi uzun, köşeme sığmayacak kadar uzun olduğu için tamamını alamıyorum ama okuyucumun anlattığı olayda nitelikli dolandırıcılık söz konusu.

Nitelikli dolandırıcılık takibi şikayete bağlı suçlardan değildir. Yani savcılık olayı öğrendiğinde kamu adına dava açar ve bu halde okuyucumun durumunda olup şikayette bulunan kimse şikayetinden vazgeçse bile yargılama devam eder.

Dolayısıyla artık okuyucumun vazgeçmiş olması yargılamayı ve sonuçta suçlu bulunması halinde şikayet edilenin cezalandırılmaktan kurtulmasını sağlamaz. Şayet suçu sabit olur ise sanık cezalandırılır ve verilecek ceza 2 yıldan 7 yıla kadar hapis iken sonradan 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası olarak değiştirilmiştir. Ayrıca bir de para cezası söz konusudur.

***

Şayet Cumhuriyet savcısı bu olayda iddianame düzenleyip dava açacak olursa okuyucum bu davaya katılabilir veya katılmayabilir. Bu kendi arzusuna bağlıdır. Katılmaması halinde dahi dava yürür ve davaya bakan mahkeme elde ettiği bulgulara göre karar verir. Suçlu olduğuna kanaat getirirse cezalandırır aksi halde beraat kararı verir. Okuyucumun durumu budur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder