Tamer Heper Dükkanlar para öder mi?
HABERİ PAYLAŞ

Dükkanlar para öder mi?

A, B, C bloklarından 32 konut ve bu konutların altında 11 dükkandan oluşan yeni kurulmuş bir sitemiz var. Sitenin tek girişi, ve her bloğun ayrı ayrı üç giriş kapısı var. Dükkanların açıkladığım fiziki yapıyla hiç ilgisi yok. Hepsi dış cepheli cadde ve sokaklara açılıyor. Dükkanlar siteye ait ortak tesis ve alanlardan yararlanamıyor. Buna rağmen toplanan aidat (gider avanslarına) katılmaları gerekiyor mu, gerekiyorsa ne ölçüde katılması lazım? Apartman yönetim planında, dükkanların durumunun belirtilip belirtilmemesinin konuya bir etkisi olur mu? l C.Ş.

Haberin Devamı

***

Okuyucumun sorusu özellikle site bazlı yapılarda çok yaygın bir problem. Blok yapılarda da bu problem, çoğunlukla dükkanların kapıcı ücreti ile asansör giderine katılıp katılmayacağı şeklinde ortaya çıkıyor. Zira dükkan sahibi bina içindeki asansörü hiç kullanmadığı ve kullanma ihtiyacı olmadığı, kapıcının da kendisine hiç hizmet vermediği iddiasında bulunuyor.

Şimdi ben işi uzatmadan doğrudan yasa hükmünü yazayım. Yasa şunu diyor: “Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avansları ödemekten kaçınamaz.”

Madde açık, dükkanlar site içindeki ortak alan ve tesislerden yararlanamadıklarını ileri sürerek, bu yerle ait ortak gidere katılmaktan kaçınamaz. Peki yönetim planının bir rolü olabilir mi? Evet olabilir. Yönetim planında bu konuda bir hüküm varsa ve dükkan sahiplerini bazı giderlerden muaf tuttuysa, bu hükme uyulur. O zaman dükkan sahipleri bu ortak alan ve tesise ait gidere katılmaz.

Şayet yönetim planında bu yönde bir açıklık yoksa, yasa hükümleri uygulanacak ve arsa payı oranında ortak gidere dükkan sahipleri de katılacak. Okuyucumun sitesinde konu önem taşıyor, zira meskenlerin üçte biri kadar dükkan var. Bunların ödemesi veya ödememesi neticeyi etkiliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder