Tamer Heper Dükkanların durumu ne?
HABERİ PAYLAŞ

Dükkanların durumu ne?

40 daire ve 2 dükkandan oluşan bir siteyiz. Sorunumuz dükkanlar. Yıllardır ne aidat ne bakım onarım ne de kıdem tazminatı vermeye yanaşıyorlar. 2 dükkanın girişi apartmandan bağımsız. Su saati, doğalgaz ve elektrik sayaçları apartman içinde. Nasıl bir yol izlememiz gerekiyor? F.E.

*****

Bu, çok yaygın bir problem. Gerçekten de sorunları tartışmayı gerektirecek nitelikte. Zira dükkan sahipleri kendilerinin bina içine hiç girmediğini, asansörü kullanmadığını hatta kapıcıdan yararlanmadığını ileri sürerek “Yararlanmadığım şeyler için niye para ödeyeyim?” demektedirler.

Haberin Devamı

Kat malikleri de "Madem ki aynı binada yaşıyoruz, ortak giderlere katılacaksın” diyor. Peki bu işi nasıl çözeceğiz? Bu işin çözümünde bakılacak yer, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20’nci maddesi. Diyor ki; “Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.”

Bu olayda da dükkanlar bina içindeki ortak alanlardan yararlanmadıklarıını, konumları itibarıyla faydalanma ihtiyacı duymadıklarını söylüyorlar ya işte 20’nci madde buna yanıt veriyor; ‘yararlanmasan bile ortak gidere katılacaksın’ diyor.

*****

Ancak bunun bir istisnası var. O da yönetim planında olma ihtimali bulunan bir madde. Şayet yönetim planında bu gibi bağımsız bölümlerin belli ortak gidere katılmayacağına dair hüküm varsa buna uyulur. Örneğin, bazı binalarda zemin kat malikinin asansör giderine katılmayacağı hükmüne rastlanır. Zira zemin katın asansörü kullanma ihtiyacı bulunmadığı kabul edilir.

Bunun gibi binada dükkanlar varsa onların da asansörü kullanmadığı, bina içindeki merdiven aydınlatmasına ihtiyaç duymadıkları kabul edilerek bu gibi giderlere katılmayacağı hüküm altına alınmış olabilir. Bu halde dükkan sahipleri yönetim planında sayılan ortak gidere katılmaz. Böyle bir ayrım yoksa dükkan sahipleri tüm ortak gidere katılacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder