Tamer Heper Durma - duraklama
HABERİ PAYLAŞ

Durma - duraklama

Park konusunda yazdıklarınız dikkatimi çekti ama trafikte giderken ‘park edilmez’ levhaları dışında ‘duraklama yapılmaz’ levhaları da görüyorum. Park yapılmaz ile duraklama yapılmaz aynı şey mi? Değil ise duraklama nedir? ● L.Y.

Okuyucum bu soruyu sormakta çok haklı. Hepimiz park etmenin ne olduğunu, sokağa girilmezin ne olduğunu, tek yönlü yolun ne olduğunu biliyoruz da duraklama nedir, doğrusu bilen çok az. Şimdi açıklayayım. Park etme var, sorunun konusu olan duraklama var. Bir de adaş gibi bir tabir olan durma var.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Araçların; görevli kişilerce verilen dur emrinde, sesli-işaretli dur emrinde veya kırmızı ışıklı, işaret levhalarına uyularak veya önündeki araçların durması ve arıza halleri gibi her türlü trafik mecburiyeti nedeni ile durdurulması halleri ‘durma’dır. Durma halleri dışında yolcu indirip bindirmek, yük yüklemek veya boşaltmak veya beklemek amacı ile araçların kısa süreler içinde durdurulması ‘duraklama’dır. Duraklama, bekleme amacı ile yapılırsa, süresi en çok 5 dakikadır. Bu sürenin geçirilmesi park etme sayılır.

★ ★ ★ ★ ★

Peki duraklamanın yasak olduğu yerler belli mi? Belli: Taşıt yolu üzerinde;

a) Duraklamanın yasaklandığının bir trafik işareti ile belirtilmiş olduğu yerlerde,

b) Sol şeritte (raylı sistemin bulunduğu yollar hariç),

c) Yaya ve okul geçitleri ile diğer geçitlerde,

d) Kavşaklar, tüneller, köprüler ve bağlantı yollarında ve buralara, yerleşim birimleri içinde 5 metre ve yerleşim birimleri dışında 100 metre mesafede,

e) Görüşün yeterli olmadığı tepe üstlerine yakın yerler ve dönemeçlerde,

f) Otobüs, tramvay ve taksi duraklarında (duraklamaya izin verilen taşıtın dışındakiler için),

g) Duraklayan veya parkedilen araçların yol tarafındaki yanında,

h) İşaret levhalarına, yaklaşım yönünde ve park izni verilen yerler dışında, yerleşim birimi içinde 15 metre ve yerleşim birimi dışında 100 metre mesafede,

ı) Zorunlu haller dışında yerleşim yerleri dışındaki karayollarında, taşıt yolu üzerinde, duraklamak yasaktır.

★ ★ ★ ★ ★

İsterseniz bir de ayrımı görmek için park etmenin tarifini vereyim. Park etme, araçların durma ve duraklama halleri dışında, genelde uzun süreli olarak bekletilmek üzere bırakılmasıdır. Aracın çalışır durumda olması veya içinde insan bulunması park etme amacını değiştirmez. İşte tarifler bunlar ve birbirine çok yakın. Bunun için duraklama arada bir yerde kalıyor ve insanların dikkatini pek çekmiyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder