Tamer Heper Durum incelemeyi gerektirir
HABERİ PAYLAŞ

Durum incelemeyi gerektirir

Eşini aldatan kadın bir tanıdığım var. İlişkiye girdiği kişiden çocuğu da oldu. Bunlara dayanılarak boşandılar ama aldatan eş altınlara el koydu. Böyle bir hakkı var mı? Altınlar geri alınabilir mi? l H.A.

***

Okuyucumun sorusu aile hukuku içinde edinilmiş mallara katılma sistemini gündeme getirmektedir. Hani halk arasında ‘evli eşler artık mallara ortaktır’ diye tarif edilen ama yanlış tarif edilen bir sistem var ya işte bu. Evlilik birliği içinde eşlerin edindiği mallar eşlerin malıdır. Ancak boşanma halinde bir paylaşım söz konusu olur.

Haberin Devamı

Daha çok mal edinmiş eşin daha az mal edinmiş eşe göre fazla edindiği malın değerinin yarısı diğer eşe para olarak ödenir. İşte okuyucumun anlattığı olayda bahse konu altınlar, şahsi mal kapsamında değilse boşanma nedeniyle bedelinin yarısının diğer eşe ödenmesi lazımdır. Ancak bu sistem öyle karışıklık arzediyor ki böyle bir kaç satırlık sorunun net yanıtını vermek mümkün değil.

***

Örneğin kanunumuzda bir madde var, şöyle diyor: “Zina veya hayata kast nedeni ile boşanma halinde hakim, kusurlu eşin artık değerdeki pay oranının hakkaniyete uygun olarak azaltılmasına veya kaldırılmasına karar verebilir.” Şimdi, incelemede eşin alıp gittiği altınların şahsi malı olduğu anlaşılabilir. Buna davaya bakan hakim karar verir, detay bilinmeden bu kadar uzaktan karar verilemez.

Ya da altınları alıp giden ve başka bir erkekten çocuk sahibi olan kadının durumu az önce bahsettiğim kanun maddesi kapsamına girer ve hakim durumu değerlendirerek artık değer dışında aldatılan eşe büyük pay verebilir. Ama bunların da dışında önce altınların varlığının ve aldatan eş tarafından götürüldüğünün de ispatı gerekecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder