Tamer Heper Düşüncem mevzuattan farklı
HABERİ PAYLAŞ

Düşüncem mevzuattan farklı

2015 yılında yapı kooperatifine üye oldum. 2018 yılına tüm bedeli ödeyerek kat irtifakı tapumu aldım. 2020 yılında evimi teslim aldım ve başka birine sattım. Kooperatiften istifa ettim. 20 Mayıs 2022 tarihinde kooperatiften istifa etmem sebebiyle konutu ihtarname ile geri istiyorlar. Konutu geri alabilirler mi ? A.O.

***

Önce konuyu genel olarak bir bakalım. Bir kimse kooperatife ortak olur, kooperatifin sağladığı haklardan yararlanır, kooperatiften istifa edebilir. Bir kooperatif ortaklığı vazgeçilmez değildir. Ortaklıktan çıkıldığında kooperatifin sağladığı imkanlardan da yararlanma son bulur ve elde edilenler geri alınabilir.

Haberin Devamı

Yani kooperatifin inşa ettiği dairelerden tahsis yapılan daire, istifa halinde geri alınabilir. Çünkü tahsis tapulu bir mülk edinme değildir. Kurra ile hakkına düşen, o ortağa ayrılan dairedir. Ortaklık biterse tahsis de biter.

***

Peki binalarda kat mülkiyeti mevzuatı uygulanmaya başlanılmış, şahsi mülkiyet kurulmuş ve taraflara tapuları verilmişse durum ne olur? Artık şahsi mal olan daireden tasarruf imkanı doğar. Yani bu mala sahip kişi tapusunu aldığı dairesini satabilir.

Çünkü artık o bağımsız bölümün kooperatifle ilişkisi kesilmiş, vatandaşın şahsi malı olmuştur. Yasal şartlar içinde o vatandaş her türlü tasarruf imkanına sahip olmuştur. Bunun arkasından da kooperatif ortaklığından ayrılabilir, çünkü daire elinden çıkmakla artık kooperatif ortaklığının gereği kalmamıştır.

Ancak benzer bir olayda bir tarihte Yargıtay o vatandaşa kooperatif ortaklığından ayrılmış olması nedeniyle dairenin iadesini öngörmüştü. Oysa benim görüşüm ise kooperatif kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurup yeni düzene geçtiyse artık Kat Mülkiyeti Kanunu geçerli olacağından Kooperatifler Kanunu mevzuatı sadece aidat vs. olarak devam eder, istifa halinde bu da biter.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder