Tamer Heper Düşünceniz doğrudur
HABERİ PAYLAŞ

Düşünceniz doğrudur

Haberin Devamı

35 adet villayı içeren kooperatifimiz inşaatı tamamlanmıştır. İskan izni alındıktan sonra hem evlerin hem arsaların tapusu beraber dağıtılabilir mi? Tapuları dağıttıktan sonra sitede yönetim kursak hem kooperatif hem site yönetimi bir karmaşa ile karşılaşır mı? V.G.

Villalar için kura çekilmiş, sahipleri belli. Bunların da bahçeleri varmış. Bunların tapusundan da söz ediliyor. Ancak dikkat çekmek istediğim bir husus var. Şayet villalar her biri müstakil bir parsele yapıldı ise hem arsanın hem villanın ayrı tapusu olmaz. Tek tapu ikisi için de geçerlidir. Tüm site bir parsel üzerine kuruldu ise bu halde binaların kat mülkiyet tapusu olur, arsanın yine ayrı tapusu olmaz. Kat mülkiyet tapusu bulunan villaların arsa payı bu tapuların içinde belirtilir. Ancak villa sahipleri site içindeki arsanın herhangi bir bölümünün tek başına maliki olmaz, her tarafından istifade hakkına sahip bir nevi ortağı olur. Yani her durumda tek tapu vereceksiniz. Site yönetimine geçmekle hiçbir karışıklığa meydan vermezsiniz, aslında doğrusu budur. Site kendi yönetimi tarafından yönetilecek, kooperatif kendi yönetimi tarafından. Zaten kooperatif artık tasfiyeye girecek ve tasfiye halinde kooperatif olacak. Yapacağınız şey yanlış değil işin doğrusudur.

Borçlunun borçlusuna başvurulabilir

Bir şirketten alacaklıyız. Borçlu da kendisinin bir başka şirketten alacağı olduğunu onu aldığında ödeyeceğini söylüyor. Biz alacaklının bahsettiği şirkete başvurup parayı bize ödemesini isteyebilir miyiz? O.K.

Okuyucum sorusun şirket isimleri vererek anlatmış. Ben şirket isimlerini kaldırdım ve böyle özetledim. Konu biraz karışık gibi görünür ve anlatılması zordur ama kısaca özetleyeyim. Evet, borçlunuzun bir başka yerden alacağı varsa icra dairesi kanalı ile üçüncü kişiye bir ihbar gönderilir, “Yapacağın ödemeyi artık alacaklına değil, icra dairesine bizim hesabımıza yatır” denilir. Üçüncü şahis kendisinin borçlu olmadığını, ödediğini, vs. itirazlarını varsa yedi gün içinde icra dairesine bildirmelidir. Bildirmediği takdirde borçlunun parasının kendisinde olduğunu kabul etmiş addolunur ve bu para kendisinden istenir. Ödemezse cebri icra yolu ile alınır. Bu hususu düzenleyen İcra İflas Kanunu’nun 89’uncu maddesi uzun bir madde olup bazı teknik konuları da içerir ama özü budur. Yani borçlunuzun borçlusuna başvurmanın yolu budur.

Şekil şartı var
Bundan on yıl önce dedemle şehre taşındık. Sekiz yılını beraber geçirdik. Son iki yıl yatalaktı ve bakıma muhtaçtı. Bana sahibi bulunduğu araziden ikibuçuk dönümü bakmam mukabili verdi. Öldüğünde amcam ve halam bana dava açtı. Geride altmış dönüm yer kaldığı halde bu ikibuçuk dönümü elimden almak istiyorlar. Bu davayı kaybeder miyim? Dava ne kadar sürer? U.D.

Bir kimse ile ölünceye kadar bakım sözleşmesi yapılabilir ve böyle bir sözleşme geçerlidir. Ancak bunda şekil şartı vardır ve noterde yapılması gerekir. İkincisi bir kimsenin hukuken ve ahlaken bakmakla yükümlü olduğu kişi ile ölünceye kadar bakma sözleşmesi yapması kabul görmez. Ancak sizin olayınızda bu hususun var olduğunu sanmıyorum. Dedenizin evlatları varken yatalak haldeki bakımını siz üstlendiğinize göre bu husus söz konusu olmamalı. Şayet şekil şartı yönünden bir problem yoksa büyük bir risk taşımazsınız ama mahkeme safhasındaki incelemelere karşı burada söylenecek bir söz olamaz. Benimki genel kurallar çerçevesinde söylenmiş sözdür. Dava süresini ise tahmin etmek mümkün değildir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder