Tamer Heper Ecrimisil alırsınız
HABERİ PAYLAŞ

Ecrimisil alırsınız

Haberin Devamı

Biz dört kardeşiz. Babamızı beş sene önce kaybettik. Bize miras olarak gayrimenkul bıraktı. Bu dairede kardeşimiz oturuyor. Biz önce bir süre oturmasına izin verdik ama o süre bir türlü bitmiyor. “Bize kira öde” dedik onu da ödemiyor. “Beni çıkaramazsınız” diyor. Onu çıkaramaz mıyız? Bir kira alamaz mıyız? Aslında bir dava açıldı ama uzadıkça uzuyor. Ne dersiniz? N.N.

Okuyucumun mektubuna yanıtım bir müddet gecikmiş. Bu yoğunluk altında böyle gecikmeler oluyor. Bugüne kadar problemin hallolduğunu da pek sanmadığım için yanıt vereceğim.
Miras kalan bir gayrimenkulde mirasçılardan biri oturuyor ise onu oradan çıkartmak mümkün değil. Zira bu kişi orada malik sıfatı ile oturuyor. Evet tamamının maliki değil ama hissedarı.
Kendisinden kira da almak mümkün değil. Zira bu yerde kiracı değil. Kiracılık, kira ilişkisi ile kurulur. Burada kira ilişkisi yok. Ancak bundan ‘Hiçbir bedel ödemeden oturacak’ anlamı da çıkmasın. Bu kişi sizlere en az kira bedeline eşdeğer bir tazminat ödemek zorunda kalır. Bunun adı ‘ecrimisil’dir.
Bunun için aranan şart önce ‘intifadan men’ keyfiyetinin varlığıdır. Yani bir ihtarname göndererek sizin de kullanma ihtiyacınızda olduğunuzu bildireceksiniz. Ondan olumsuz bir yanıt veya davranış görürseniz, ondan sonra ecrimisil denen tazminatı isteyeceksiniz. Bu bir dava konusudur.
Babanızı beş yıl önce kaybettiğinize göre beş yıllık ecrimisil talebi mümkündür. Beş yılın üzerinde istenemez. Sizin için söz konusu değil ama yeri gelmişken okuyucularıma bir hatırlatma yapma ihtiyacı duyuyorum. İntifadan men keyfiyeti, ortaklar arasında aranır.
İşgal eden biri ortaklardan biri değil de dışarıdan biri ise ecrimisil talep etmek için intifadan men keyfiyeti yani ihtarname gönderme mecburiyeti aranmaz. Bu husus çok karıştırılır da onun için hatırlattım. Bu karışıklık yüzünden kaybedilen davalar bile vardır.

Çalışan kapıcıdır
Apartmanımızda kapıcı dairesi boş. Birine kiraya verdik ancak makbuz karşılığı temizlik de yaptırıyoruz. Uygulama doğru mu? O.İ.

Gündelik temizliğe gelen çalışanlar sigortalı olmak zorunda değildir. Ancak kapıcı statüsünde olanlar sigortaya tabidir. Yani bu çalışan sizin evde kalıyor ve münhasıran size hizmet ediyor.
O halde gündelikçi olarak kabulü pek mümkün değildir, dolayısı ile sigortalı olmalıdır ve primleri yatırılmalıdır. Yani İş Kanunu kapsamındadır.

Vergi vereceksiniz
Emekli biriyim ve bir tane yazlığım var. Sadece yazları gidip oturuyorum. Emlak Vergisi’nden muafiyet için başvurdum, yazlık muafiyete girmez denildi. Doğru mu? N.Ö.

Biliyorsunuz 200 metrekareyi geçmemek üzere tek meskeni bulunanlar ve 22 bin lirayı aşan geliri olmayanlar Emlak Vergisi ödemez. Bunların arasında yazlık dairelerin özel bir durumu var.
Şayet yazlık daire olmakla birlikte burası devamlı mesken olarak kullanılmakta ise evet bu daire için Emlak Vergisi ödenmez. Ancak bu daire sizin sorunuzda bahsettiğiniz gibi sadece yazlık olarak kullanılıyor, yazdan yaza gidiliyor ise bu halde Emlak Vergisi ödeyeceksiniz. Yani size söylenen doğru. Bu dairenin Emlak Vergisi’nden muaf değilsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder