Tamer Heper Elektronik tebligat
HABERİ PAYLAŞ

Elektronik tebligat

Şirketimize UETS’den e-tebligat gelmiş, görmemişiz. Hesabımıza haciz tatbik edilmiş. UETS nedir? Bu tebligat geçerli mi? M.G.

*****

Evet, sistemimize yaklaşık dört sene önce girdi ve 15 Mart 2018 tarihinde Tebligat Kanunu'nda bir değişiklik yapıldı. Bu değişiklik 7/A maddesi olarak şöyle: “7/A; aşağıda belirtilen gerçek ve tüzel kişilere tebligatın elektronik yolla yapılması zorunludur.

10 Aralık 2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar. 5018 sayılı Kanun’da tanımlanan mahalli idareler. Özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları. Kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların bağlı ortaklıkları, müessese ve işletmeleri. Sermayesinin yüzde 50’sinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıklar. Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları. Kanunla kurulanlar da dahil olmak üzere tüm özel hukuk tüzel kişileri. Noterler. Baro levhasına yazılı avukatlar. Sicile kayıtlı arabulucu ve bilirkişiler.

Haberin Devamı

İdareleri, kamu iktisadi teşebbüslerini veya sermayesinin yüzde 50’sinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıkları; adli ve idari yargı mercileri, icra müdürlükleri veya hakemler nezdinde vekil sıfatıyla temsile yetkili olan kişilerin bağlı bulunduğu birim. Birinci fıkra kapsamı dışında kalan gerçek ve tüzel kişilere, talepleri halinde elektronik tebligat adresi verilir. Bu durumda bu kişilere tebligatın elektronik yolla yapılması zorunludur.

Birinci ve ikinci fıkra hükümlerine göre elektronik yolla tebligatın zorunlu bir sebeple yapılamaması halinde bu kanunda belirtilen diğer usullerle tebligat yapılır. Bu kanun uyarınca yapılan elektronik tebligat işlemleri, Posta ve Telgraf Teşkilatı AŞ tarafından kurulan ve işletilen Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) üzerinden yürütülür. Posta ve Telgraf Teşkilatı AŞ, sistemin güvenliğini ve bu sistemde kayıtlı verilerin muhafazasını sağlayacak her türlü tedbiri alır. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.”

Haberin Devamı

*****

Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik tebligat adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır. Okuyucumun konusu budur ve beş günün sonunda tebligat yapılmış sayılır. Sonraki yedi gün itiraz süresi vardır. Toplam 12 günün sonunda mallara ve hesaba haciz tatbik edilebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder