Tamer Heper Emekli maaşı haczedilebilir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Emekli maaşı haczedilebilir mi?

Bir bankadan kullandığım kredi nedeni ile icra takibine muhatap oldum. Takip bedelini ödediğim halde emekli maaşıma banka el koydu ve mağdur edildim. Şayet ödediğim rakamdan fazla bir borcum var ise bunun ‘her ay emekli maaşımdan 250 TL olarak kesilmesine muvaffakat ediyorum’ diye takip dosyasına talep açtım ama tüm maaşıma el koyuldu. Dava açtığım hukuk mahkemesi ise aleyhime karar verdi. Bu bir haksızlık değil mi? A.C.

***

Okuyucuma iki ihtimale göre yanıt verdikten sonra cezai yönden fikrimi söyleyeceğim. Öncelikle kendisi kredi borcunu ödediğini söylüyor. Bu halde artık icra takibi yolu ile isteyeceği bir şey kalmamış. Ancak banka kredileri tarihleri geldiğinde ödenmez ise borçlu temerrüde düşer ve yüksek faize muhatap olur. Bu durumda ödemeler önce faize sayılır, anapara borcu devam eder.

Haberin Devamı

Ancak kendisi emekli maaşından aylık 250 TL kesilmesine izin vermiş. Emekli maaşları haczedilemez. Şayet kredi sözleşmesinde emekli maaşına haciz koyulabileceğine dair bir izin yoksa banka maaşa el koyamaz. Yani düşüncem; ‘benim iznim olmadan benim mevduattaki parama el koyulur ise bu emniyeti suiistimal suçunu oluşturur, cezası hapistir.’

Ancak kredi sözleşmesinde emekli maaşından kesinti yapılacağı kabul edilmiş ise bu takdirde suç teşkil etmez. İşte okuyucumun olayındaki kilit nokta burası. Acaba hukuk mahkemesinde hakim, bilirkişi incelemesi yaptırdı da izinlerin olduğuna ve borcun bitmediğine kanaat getirip öyle mi karar verdi? Aksi halde verilen karar istinaf mahkemesinde kaldırılacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder