Tamer Heper Emekli maaşı miras değildir
HABERİ PAYLAŞ

Emekli maaşı miras değildir

Miras hukuku emekli maaşına tatbik edilir mi? Ölümümden sonra maaşımın hayır kurumlarına ödenmesi istenebilir mi? ● R.K.

Birinci soru oldukça geniş. Miras hukukunun emekli mevzuatına tatbik edildiği hususu çok sınırlıdır. Mesela ölenin mirasçılarının mirası reddetmesi halinde, ölenden kalacak dul veya yetim maaşının da kaybedileceği sanılır.

Oysa bu maaşlar ret sistemine dahil olmaz. İşte örnek olarak burada miras hukukunun tatbik yeri yoktur. Ancak ölüme bağlı olarak yukarıda söylediğim yasal hak olan maaşlar bağlanabilir ki bu husus miras hukukundan çok SGK mevzuatını ilgilendirmektedir.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Şimdi ikinci sorunun bir nevi yanıtı verilmiş oldu sanırım. Bir kimsenin ölümü ile SGK ve ilgili mevzuat çerçevesinde mesela eşine, çocuklarına maaş bağlanabilir. Bu husus Medeni Kanunumuz’un miras mevzuatı dahilinde değil, SGK mevzuatı dahilinde bağlanır.

Dolayısıyla kalacak olan maaşlar, ölenin malvarlığı içindeki bir bölüm değildir. Yani miras olarak kalmaz, yasal hak olarak tesis olunur. Bu nedenle de birilerine vasiyetname ile bırakılamaz. Ancak yasal anlamda hakkedenlere, maaş olarak bağlanır.

Bu hakkedenin hakkı bertaraf edilerek, bir başka kanala aktarılamaz. Dolayısıyla maaş herhangi bir kuruma vasiyet edilemez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder