Tamer Heper Emekli maaşına el koyulmaz
HABERİ PAYLAŞ

Emekli maaşına el koyulmaz

Bankadan kredi kullandım. Yurtdışında çalıştığım için ödemelerde aksama oluyor.

Buna istinaden emekli maaşımı banka alıyor, ailem mağdur oluyor. Ne yapmalıyım? ● O.D.

★ ★ ★

Bu konuyu çok sık gündeme getirdim. Emekli maaşı haczedilemez, el koyulamaz. Ancak bankalar kredi borçları için bunu yapıyor ve bu yasa dışıdır. Ancak bankalar bir yol bulmuş, kredi sözleşmesine emekli maaşına haciz tatbik edilebilceğine dair izin cümlesi koyuyorlar.

Ne yazık ki böyle bir izin geçerlidir. Ancak haciz konusunda yasada icra daireleri tarafından yapılacak maaş hacizleri için ‘maaşın dörtte biri’ diye bir cümle var.

Haberin Devamı

Yerleşmiş uygulamaya göre de maaş haczinde maaşın ancak dörtte birine haciz tatbik edilebilir.

Bunun nedeni çok açık: Bir kimseyi açlığa mahkum edemezsiniz. Zaten yetersiz olan emekli maaşının dörtte birinden fazlasını haczederseniz o kişi açlığa mahkum olur.

Ancak bankalar hesabın tamamını bloke ediyor yani haciz değil bloke. Peki hesap sahibi için ne farkı var? Neticede okuyucumun durumu açlığa mahkum olmak. Buna bankalar da dahil kimsenin hakkı yoktur.

★ ★ ★

Banka zararını karşılamak için bazı hukuki girişimlerde bulunur ama önce krediyi verirken bu hususu düşünmelidir. Ya vatandaşı açlığa mahkum etmeyecek şekilde kredi geri dönüşünün garantisini sağlayacak veya o krediyi vermeyecek.

Neticede banka aleyhine dava açılabilir ama bankanın güvendiği hususlardan biri, zaten parasına el koyulmuş ve açlığa mahkum edilmiş vatandaşın mahkeme harcı ve diğer masrafları ödeyemeyeceği için mahkemeye gidemeyeceğidir.

Oysa uğranılan zarar ve manevi tazminat dahil el koyulan paranın iadesi talebi ile dava açmak mümkündür.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder