Tamer Heper Emekli maaşları kesiliyor
HABERİ PAYLAŞ

Emekli maaşları kesiliyor

Haberin Devamı

Emekli maaşımdan Aralık 2012’den Mart 2013’e kadar kesinti yapıldı. Bağlı olduğum vergi dairesinden borcum bulunmadığına dair yazı alıp SGK’ya verdim. Düzelir anlamına bir yanıt aldığım halde maaşım düzelmediği gibi son ayın maaşından da kesinti yapıldı. Bu kesintinin neden olduğu, ne zamana kadar yapılacağı konusunda bilgi alamıyorum. Bana yardımcı olur musunuz? A.A.

Toplumun geniş kesimlerini ilgilendiren konulara köşemde yer vermeye çalışıyorum. Kredi kartı, 33 adet haksız kesinti derken bir de bu çıktı başımıza. Tek şikayetçi okuyucum değil. Şikayet yaygın. Bir süre önce bu konuya değinmiştim ama görüyorum ki değişen bir şey olmamış. Demek ki birilerinin gözü üç kuruşluk parayla geçinmeye çalışan emeklilerin maaşında. Toplu yakınma şu:

[[HAFTAYA]]
Emekli maaşımızdan neden kesinti yapılıyor? Kesinti yapılacak ise bunun hukuki prosedürü yok mu? Kesinti yapılacak ise nedenini kesinti yapılacak kişinin bilmesi gerekmez mi? Bu en basit hukuk kuralıdır. Önce bir neden olacak, sonra bu nedeni borçlu olduğu iddia olunan kişi bilecek ve ödemesi için kendisine makul süre verilecek. Yaşanan olayda bunların hiçbiri yok. Bu halde de olay bizi şu sonuca götürüyor:

Yapılan kesinti hukuka aykırı. Hukuka aykırı her işlemin müeyyidesi vardır. Birincisi faizi ile birlikte geri ödeme, ikincisi suç unsuruna göre failine verilmesi gereken ceza. Bunun için hukuk mahkemelerinde dava açmak, faizi ile kesintinin iadesini talep etmek, Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunmak gerek. Hiç tereddüdünüz olmasın ki bu bir suçtur. Ancak bu şikayetin nasıl sonuçlanacağı hakkında bir şey söyleyemem. Düşünün ki kesintiyi yapan her kim ise o kadar pervasız ki kesitinin nedenini bugüne kadar kimseye söylemedi, hiçbir vatandaş nedenini bilmiyor. Bu kadar yazılıp çizilmesine rağmen bir açıklama gönderme ihtiyacı bile duymuyor. Yani işin özeti hukuksuzluğun dik alası.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder