Tamer Heper Emekliye ayrılmak isteğe bağlı
HABERİ PAYLAŞ

Emekliye ayrılmak isteğe bağlı

Haberin Devamı

İşyerinde engelli olarak çalışıyorum. İşyeri yıl sonu itibarıyla kapanabilir. Bu durumda tazminat alabilir miyim? Yine yıl sonu itibarıyla emeklilik hakkını kazanacağım, bu durumda tazminat alabilir miyim? Emeklilik hakkını kazanmakla birlikte emekli olmayıp çalışmaya devam edersem emekli maaşımda artış olur mu? T.A.

Bir işyeri kapandığı takdirde çalışanlarının işine de son vereceği için kıdem tazminatını hakedersiniz. Bu, işverenin iş akdini feshettiği bir durumdur. Bu halde çalışanlar kıdem tazminatı alır. Bir de işçilerin sözleşmeyi feshetme durumu var. Bunu ikiye ayırmam lazım. Yasada sayılı nedenler olmadan işçinin iş akdini feshettiği durumlarda işçi kıdem tazminatı alamaz.

[[HAFTAYA]]

Yasada sayılı nedenlerle iş akdini feshettiği durumlarda kıdem tazminatını hakeder. İşçinin kıdem tazminatını hakettiği durumlardan biri de emeklilik hakkını kazanmasıdır. Siz herhangi bir tarihte emeklilik hakkını kazanırsanız işten ayrılabilir ve kıdem tazminatı alabilirsiniz. Emeklilik hakkını kazanan bir işçi ise mutlaka emekliliğini isteyip işten ayrılacaktır diye bir anlam çıkarmamalı. İşçi emeklilik hakkını kazanmasına rağmen işine devam etmek isteyebilir ve devam da eder. Bu durumda elbette çalışma süresine tabi olduğu için işten ayrılacağı zaman eline daha yüklü bir kıdem tazminatı geçeceği gibi emeklilikte alacağı emekli maaşında da farklılık olacaktır. Bir üçüncü durum, emeklilik hakkını kandığınız tarihte emekli olup kıdem tazminatını alıp aynı işyerinde çalışmaya devam da edebilirsiniz, tabii bu durumda işverenin de rızası söz konu olur. Görüldüğü gibi, şayet yıl sonunda işyeri kapatılmayacak ise işten ayrılıp ayrılmama kararı sizin. Şayet işyeri kapanacak ise tercih hakkınız yok.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder