Tamer Heper Endişelere katılıyorum
HABERİ PAYLAŞ

Endişelere katılıyorum

Haberin Devamı

Bilirkişilik başvurularına ilişkin duyuru aniden 29 Kasım 2017’de yayımlandı. Duyuruda başvuruların 1-11 Aralık 2017 arasında 10 günlük kısıtlı zamanda yapılacağı bildiriliyor. Ancak, yeni yönetmelik gereğince bilirkişi adaylarının hatta yıllardır bilirkişilik yapanların ‘Temel Bilirkişilik Eğitimi’nden geçmesi isteniyor. Bu nedenle bir gün önce duyuru yayımlayıp 11 gün içerisinde başvuruların yapılması bilirkişileri ve bilirkişi adaylarını zor durumda bıraktı. Ayrıca, duyurunun aniden yayımlanması henüz ‘Temel Bilirkişilik Eğitimi’nden geçmeyen bilirkişileri ve bilirkişi adaylarını hayal kırıklığına uğrattı. Bu, yıllarca mahkemelere hizmet vermiş olan bilirkişilere yapılmış en büyük haksızlık. Ayrıca, yıllarca bilirkişilik yapanların beş yıl deneyimlilerden 1000 TL ücret ödeyerek eğitim alması da işin cabası. Köşenizde bu konuya değinmenizi saygılarımla arz ediyorum. ● M.Ş.

Okuyucum bu günlerde adliye çevresinde önemli bir hareketliliğe neden olan olaya değinmiş. Gerçekten de konuyla ilgili bir takım kabul edilemez hususlar var. Önce bilirkişilik müessesesinden söz edeyim. Mahkemelerde hakimler aydınlatılması gereken hususlarda dosyayı bilirkişiye verir.

Bilirkişi, hakim tarafından hem o konudaki bilgisine hem de ahlakına güvendiği kimselerden seçilir. Hakim ilgili konu hakkında rapor alır ve bu raporu serbestçe değerlendirir.

BÜYÜK İZDİHAM YAŞANDI

Ancak bu yıl bilirkişilik için okuyucumun yukarıda anlattığı biçimde bir takım girişimler oldu. Her bir bilirkişi, kaç yıllık tecrübesi olursa olsun 24 saatlik eğitime tabi tutuldu. Her meslek gurubu birçok dallara ayrıldı, bunların içinden seçmeleri istenildi. Daha önceki yıllarda kayıt süresi bir ayken bu yıl 11 gün olarak öngörüldü. Bunun dört günü cumartesi-pazara denk geldiği için ancak yedi gün kayıt yapıldı ve büyük izdiham yaşandı.

Bu yıl hukukçuların bilirkişi olmaması gerektiği ileri sürüldü. Oysa her mahkeme dosyası kesinlikle hukuki içerik taşır ve heyetteki diğer meslek guruplarına hukuki yön verme mecburiyeti vardır.

OLAY NEREYE GİDİYOR?

Böyle bir karar kabul edilemez. Bu kararların adliyeye olumlu katkı yapacağı şüphelidir ve buna neden ihtiyaç duyulduğu bilinmemektedir.

Yıllarca bilirkişilik yapmış, güvenilirliğini kanıtlamış kimselerden 1000 TL alıp belki de hiç bilirkişilik yapmamış kimselerin 24 saatlik anlatımına mahkum etmenin de bir anlamı olmamıştır. Kayıtlar kapandığı halde kurslar devam ediyor. Şimdilik olayın nereye gittiği meçhuldür. Okuyucumun endişelerine aynen katılmaktayım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder