Tamer Heper Endişeniz yerinde
HABERİ PAYLAŞ

Endişeniz yerinde

Haberin Devamı

Bir öğretmen arkadaşım sandıktan kredi kullandı ben de kefil oldum ama sonra krediyi geri ödemedi. Şimdi sandık benim maaşımdan kesiyor. Buna hakkı var mı? Hakkı var ise bu parayı asıl borçludan nasıl alırım? Borçlu ortalıkta görünmüyor, bu parayı yakınlarından isteyebilir miyim? Ölmüş ise ve yakınları mirası reddetmişse ne yapabilirim? A.D.

Bir borç bulunduğu iddiası ile bir kimsenin maaşından kesinti yapılması doğru değildir. Bunun bazı istisnaları vardır ancak bu istisnalar da yasaların tanıdığı imkanlar nedeni ile kullanılabilir. Örneğin bir icra takibi yapılmıştır, takip kesinleşmiştir, borçlunun maaşına haciz konulmuştur, maaşını ödeyecek birime icra dairesi yazı yazarak borçlunun maaş veya ücretinden kesinti yapılarak dosyaya ödenmesini ister.

[[HAFTAYA]]

Bu şekilde maaş veya ücretten kesinti yapılır. Bunun dışında “Senin borcu için ben sana maaş ödemiyorum” denilemez. Sizin olayınızda da kesinleşmiş bir takip yokken ücretinizden kesinti yapılamaz. Hatta daha ileri gideyim, “Senin kefil olman nedeni ile maaşına el koyuyorum” demek bir anlamda suç işlemektir. Peki bu parayı borçludan nasıl alacaksınız? Borçluya rücu mümkün ama anladığım kadarı ile borçlu ortada yok. Ortada olmayan birinden tahsilat zor.

Tebligat konusunda endişeniz var. Bu mesele halledilir, Tebligat Kanunu tebligat konusunda birtakım kolaylıklar getiriyor. Bunlar uygulanır ancak parayı tahsil edebilmek için bu arkadaşınızın malvarlığını bulmanız gerekir. Ölmüş ise artık borçlu mirasçılarıdır ama endişeniz doğrudur. Mirası reddederlerse onlara da başvuramazsınız. Ancak aklıma takılan hususu açıklayayım. Ücretinizi kesen sandıktan söz ediyorsunuz. Bu kesintinin böyle keyfi olmayacağını söyledim, işte siz keyfi olarak ücret ödemeyen ve kesinti yapan sandığa başvurup, haksız ve yasa dışı kesilen paranızın iadesini isteyebileceksiniz. Ancak sandığın size ödediği paranın kaynağı nedir? Buradan ne parası alıyorsunuz elbette bunu da bilmek gerekir, sorunuzda bu açık değil.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder