Tamer Heper Eşin hakkı var
HABERİ PAYLAŞ

Eşin hakkı var

Haberin Devamı

8 yıl önce büyükannemden anneme miras kaldı. Annem 10 yıl önce ikinci evliliğini yapmıştı. Şimdi annem öldü bize kalacak olan mirasta eşinin hakkı olur mu? ● T.A.

Bayılıyorum böyle kısa sorulara. Maksadını da yeterince ifade ediyor. Hemen yanıtıma geçeyim. Artık konunun uzmanı oldunuz. Miras konuları en çok sorulan sorular arasında. Ama bu soru üzerine bir hususu yine açıklamamda yarar var.

★ ★ ★ ★ ★

Biliyorsunuz mirasçılar derece derece. Birinci derecede alt soy var. Yani evlatlar ve onların evlatları. Okuyucumun annesi vefat ettiğine göre demek ki okuyucum mirasçı. Eşin durumu ise ilginç. Eş, her derece mirasçı ile birlikte mirasçı. Ancak payı değişiyor. Birinci derece mirasçılar ile birlikte mirasçı olduğunda dörtte bir, ikinci derece mirasçılarla birlikte olduğunda dörtte iki, üçüncü derece ile birlikte mirasçı olduğunda dörtte üç oranında miras payı alıyor.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucum birinci derece mirasçı. Annesinin ikinci eşi ise eş durumundan mirasçı ve birinci derece mirasçı ile birlikte mirasçı olduğundan terekenin dörtte birine sahip. Yani neticede okuyucumun sorusuna yanıtımın özeti şu: Annesinden kalan malların dörtte üçü okuyucumun, dörtte biri ikinci eşin. Şayet tek çocuk değil de başka kardeşler varsa kardeşler kendi aralarında bu dörtte üçlük bölümü eşit olarak paylaşacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder