Tamer Heper Eşiniz borçlu olmayacak
HABERİ PAYLAŞ

Eşiniz borçlu olmayacak

2008 yılında işyerimi kapatmak zorunda kaldım. Hem piyasaya hem bankalara kredi kartı borcu olarak borcum var. İşyerini de kapadığım için şu anda dahi ödeme imkanım yok. 2008 yılında evlendim ve eşim çalışıyor. Bu arada da kayınvalidem eşime bir daire almak istiyor. Benim borçlarım nedeni ile eşimin maaşına veya kayınvalidemin alacağı daireye haciz konulabilir mi? S.C.

Sizin borcunuz için eşinizin maaşına veya eşiniz adına bulunan gayrimenkule haciz tatbik edilmez. Sizin aklınızı karıştıran “Artık her malda karı koca ortak” sözüdür. Ancak bu sözün yanlış olduğunu, topluma yanlış aktarıldığını zaman zaman yazıyorum. Ama bu fikir topluma öyle yerleşmiş ki benim bunu söylememe rağmen hâlâ “ama öyleymiş” diye ısrar edenler var. Oysa artık karı koca her mala ortak değil. Bu kural ortaklık şeklinde işlemiyor. Bazı bir-iki istisna hariç herkes kendi malına sahip oluyor ve bildiği gibi tasarruf ediyor.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

O bir-iki istisna da doğrusu bizim toplumumuz için henüz uygulanamaz kurallar. Yabancı ülke kanunlarından tercüme ederek kanun yaparsan böyle olur. Nitekim uygulamayı değiştiren kanundan dolayı önemli problemler yaşıyoruz. Oysa yasalar topluma uygun olmalıdır. Bizde Medeni Kanun’un 2002’deki yeni şekli toplumumuza uygun değildir. Üstelik savunduğu kadın haklarını da korumamaktadır. En bariz şekli ile eşler bu kanun hükümlerinden kurtulmak ve malvarlıklarını muhafaza etmek için nikah kıymadan yaşamayı tercih eder olmuştur. Şimdi bu hali ile aile korunmuş odlu mu? Olmadı. Ancak bir hatırlatma yapayım; eşler aralarında yapacağı anlaşma ile mal ayrılığı sistemini kabul edebilirler. Bu sistem tamamen yürürlükten kalkmadı.

Ev eşyası haczolunur

Emekli bir arkadaşıma aracımı sattım. Aracın bedelinin yarısını ödedi diğer yarısı duruyor, ödemiyor. Emekli maaşına haciz koyma problemi varmış. Peki evine haciz koyma problemi de var mı? G. T.

Arkadaşınızdan olan alacağınız için öncelikle icra dairesine başvurmanız lazım. Ancak icra takibi yaptıktan sonra iş haciz safhasına gelecek. Bu safhaya gelindiğinde, evet emekli maaşına haciz koymada problem var. Borçlunun muvafakati olmadan emekli maaşına haciz tatbik edemiyorsunuz. Ancak bu emekli maaşı ile sınırlı. Ev eşyası ise haczedilebilir. Buna mani yok. Ayrıca ev kendisinin ise ev üzerine de haciz konulabilir. Yeter ki yaptığınız takibe itiraz olunmasın. Zira yapacağınız takip ilamsız icralarda uygulanan takiptir ve itiraz halinde takip durur. Takibin yürümesi için mahkemeye başvurup itirazın iptalini talep etmeniz lazımdır ki bu bir mahkeme sürecidir. Yani önünüzde bir yıl civarında bir süre var gibi görünüyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder