Tamer Heper Eşiniz için yazdım diğerleri muaf
HABERİ PAYLAŞ

Eşiniz için yazdım diğerleri muaf

Eşimle birbuçuk yıl önce ayrıldık ancak boşanma davasını yakın zamanlarda açtım. Zira yurt dışında görevdeydim. Yurt dışında bir hanım arkadaşım oldu. Ancak eşim bu hanım arkadaşımla olan maillerime girmiş onlara hakaret içeren mesajlar yazmış. Ayrıca mesajlarımı ve haberleşmelerimi kaydetmiş bunları belge olarak mahkemeye sundu. Bunlar suç değil midir, ne yapabilirim? E.S.

Ben okuyucuma böyle haberleşmelerin gizlice kaydedildiğini, kaydedilenlerin ortaya saçılmasının ayrı suç teşkil edeceğini, ülkede anayasa teminatı altında haberleşme özgürlüğü olduğunu yazacak olsam acaba inanacak mı? Bırakın okuyucumu önce ben inanacakmıyım? Her gün yüzlerce kişinin konuştuğu yaşadığı, en mahrem ilişkilerinin ortaya saçıldığı, telefonla ailemizle bile konuşurken dinlenildiğimiz endişesini taşıdığımız, dinlemede kullanılan her kelimenin öteye beriye (çoğunlukla bir darbeye) çekildiği bir ortamda iyisi mi ben sadece kanun maddelerini açıklayayım siz ister inanın ister inanmayın. Türk Ceza Kanunu’nun 132’nci maddesi: Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal eden kimse altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. Bu gizlilik ihlali haberleşme içeriklerinin kaydı sureti ile gerçekleşirse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Kişiler arasındaki haberleşme içeriklerini hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Kendisi ile yapılan haberleşmelerin içeriğini diğer tarafın rızası olmaksızın alenen ifşa eden kişi altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. Kişiler arasındaki haberleşmelerin içeriğinin basın veya yayın yolu ile yayınlanması halinde ceza yarı oranında artırılır. Bakın 133’üncü madde ne diyor: Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın bir aletle dinleyen veya bunları bir ses alma cihazı ile kaydeden kişi iki aydan altı aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (Yukarıdaki bilgilerden yarar sağlayan ayrıca cezalandırılır.) Şimdi 134’üncü madde: Kişilerin özel hayatının gizliğini ihlal eden kimse altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya seslerin kayda alınması sureti ile ihlal edilmesi halinde cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz. Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri ifşa eden kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Fiilin basın ve yayın yolu ile işlenmesi halinde ceza yarı oranında artırılır. Eşiniz için seçin beğenin alın. Haa diğerleri... Onlar muaf, hangileri olduğunu anlarsınız.

Haberin Devamı

Haklıysanız azledin

Haberin Devamı

Annemler dokuz kardeş. Babaları öleli yirmi sene olmuş, miras olarak tarlalar kalmış. Bunları kardeşlerden erkekler ekip biçiyor kızlara bir şey yok. Kızlar avukat tuttu avukat altı ayda çözerim dedi ama üç yıl oldu çözülen eden yok. Keşfe gidilecekmiş, bir gün yağmur yağdı deniliyor öteki gün müfettiş var deniliyor bir türlü keşfe gidilemedi. Biz bir başka avukat daha tutabilir miyiz? E.A.

Haberin Devamı

Öncelikle size bir davanın altı ayda bitebileceğini söylemenin çok zor olduğunu ifade edeyim. Davanızın tam olarak ne davası olduğunu yazmamışsınız, muhtemelen ecrimisil istemişsiniz. Böyle dahi olsa bir dava altı ayda bitmez. Hele hele mülkiyetle ilgili ise seneleri göze almak lazım. Dolayısı ile söylemde bir hata var, bunu kabul etmek lazım. Uzamasını ise doğal kabul etmek gerek. Ancak üç yıl da az zaman değil, dosyanızı siz niye incelemiyorsunuz? Acaba üç yıl uzaması makul nedenlere bağlı mı? Şayet makul nedenlere bağlı ise bu halde ikinci bir avukat tutmak ve halen davaya bakan meslektaşı üzmek hata olur. Ancak haklı nedenlerin varlığı tespit olunursa ikinci avukat ancak şimdiki avukatınızın izni ile devreye girer veya ikinci yol şimdiki avukatınızı azledip yeni bir meslektaşla anlaşmak olabilir ama bunda mutlaka haklı olduğunuz tespit olunmalı ondan sonra yapmalısınız, zira aksi halde tazminat ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder