Tamer Heper Eşiniz şahsen borçlanmış
HABERİ PAYLAŞ

Eşiniz şahsen borçlanmış

Haberin Devamı

Eşim bir anonim şirkette yönetim kurulu üyesi ve genel müdürdü ancak şirket battı. Çalışanlara hakları senet olarak ödendi ama senette şirket kaşesi üzerinde ve açığında eşimin imzası vardı. Batan bu borçları biz ödemek zorunda kaldık. Tahmin ediyoruz ki vergi borçları da vardır. Bu durumda biz şirket sahibine ulaşmaya çalışıyoruz ama ulaşamazsak kendimizi nasıl güvenceye alırız? S.K.

Okuyucum kimliğinin açıklanmasını haklı olarak istemiyor. Zaten okuyucularım bilir, ben soru soranların açık adını vermiyorum. Şayet soru çok özel olup, sorudan kimlik anlaşılacak ise soruyu, kimlik anlaşılmayacak şekilde özetliyorum. Bu soru da aslında uzun ve kimlik belirlenebilecek bir soru olduğu için yukarıdaki kadar özetleyebildim.

[[HAFTAYA]]

Anonim şirketlerde şirket ortaklarının sorumluluğu koydukları sermaye ile sınırlı olup şahsi malvarlıkları ile sorumluğu yoktur. Ancak yönetim kurulu üyelerinin maliyeye ve SGK’ya olan şirket borçlarından dolayı şahsi malvarlıkları ile sorumlulukları vardır. Siz çalışanların haklarını icra marifeti ile ödemek zorunda kaldığınızı yazmışsınız. Dolayısı ile bu özel duruma bakmam lazım. Sorunuzun içinde, çalışanlara bono ile ödeme yapıldığı, bono üzerinde şirket kaşesi altında ve açığında eşinizin imzasının bulunduğundan söz etmişsiniz. Burada çok özel bir durum var. Şirket kaşesi altına atılan imza şirketi bağlar, zira şirket adına borçlanılmıştır. Ancak bonolarda, bono ön yüzüne atılan başka imzalar var ise bu toplumda kefil olarak kabul edilen, aslında hukuki olarak ‘aval’ denilen bir borçlu kişi oluşturur. Eşinizin şirket kaşesi dışına attığı imza nedeni ile adeta şirkete şahsen kefil olmuştur. Daha doğrusu kefilden daha güçlü, sanki şahsi borçlu imiş gibi kabul edileceğiniz ‘aval’ söz konusudur. Bu nedenle alacaklılar sizin üzerinize gelmiş. Yoksa şirketin borçlarını durduk yerde siz ödememişsiniz. Şimdi maliyeye olabilecek borçtan söz ediyorsunuz. Henüz hernahgi bir takip yok. Bu halde işte şimdi şahsi malvarlığınız ile sorumluluğunuz söz konusu olabilecek. Bu konuda bazı şirketler yönetim kurulu içinde sorumluluk yönünden işbölümü yaparak tüm yönetim kurulu üyelerinin birlikte sorumluğuna son verebilmektedirler. Ancak bonoda imza hanesinde bu kadar önemli hata yapan birileri tahmin ederim ki yönetim kurulunda sorumluluk yönünden işbölümü de yapmamıştır. Okuyucum, işin önemine binaen özel yanıt istemiş, ben özel yanıt vermiyorum, bunu defaatle yazdım. Ancak olay önemlidir yanıt vermeden de duramadım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder