Tamer Heper Eski mülk sahibi kombiyi söküp götürebilir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Eski mülk sahibi kombiyi söküp götürebilir mi?

12 Ocak 2022 tarihinde bir daire satın aldım. Eski mal sahibi evden eşyalarını alırken kombiyi söküp götürmüş. Satış sözleşmesi imzalamadık. Yani kombiyi söküp götüreceğine dair bana bir yazı imzalatmadı. Kombi evin demirbaşı mıdır? M.R.

*****

Konu öyle bir konu ki çok tartışılmış, muhtelif fikirler ortaya atılmıştır. Bir kısım hukukçu kombinin dairenin tamamlayıcı parçası olmadığını, dolayısı ile eski malik tarafından sökülüp götürülebilineceğini ileri sürmüş bir kısım hukukçu ise kombinin mütemmim cüz, yani tamamlayıcı parça olduğunu daire ile birlikte satılacağını kabul etmiştir. Her iki görüş de tartışılabilir ancak bunlara karşı hukuki dayanağı olan birinin geçerli kabul edilmesi gerekir ki bunu da Yargıtay 11’inci Ceza Dairesi’nin bir kararında görmekteyim. Uzun kararın konuyla ilgili bir cümlesinde şöyle deniyor: “Sanığın; müdahile satıp, üç ay sonra teslim ettiği apartman dairesinin mütemmim cüzü olan kombi...” Yani Yargıtay’ın görüşü tamamlayıcı parça olduğu yönünde. O halde de daire ile birlikte alınıp satılır.

Haberin Devamı

*****

Yeni malik daire ile birlikte kombiyi de almıştır, eski malik alıp götüremez. Elbette bir istisnası olabilir. Bu istisna da şudur; diyelim ki satış için bir sözleşme yapıldı ve sözleşmeye kombinin eski malik tarafından alınıp götürüleceği kabul edildi. Bu durumda elbette tartışılacak bir husus kalmamıştır. Şayet böyle bir sözleşme söz konusu değil ise eski malik nasıl ki daireye ait radyatörleri söküp götüremeyecekse, nasıl ki kapıları alıp gidemeyecekse, kombiyi de götüremeyecektir. Götürmesi durumunda tazminat istemek gibi haklar söz konusu olabilecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder