Tamer Heper Ev, anne ve eş üzerineyse...
HABERİ PAYLAŞ

Ev, anne ve eş üzerineyse...

Annemle eşime bankadan kredi kullanarak ortak ev aldım. Kredi bana çıkmadı ama ben ödeyeceğim. Annem 60 yaşında eşim 38 yaşında. Kredi vadesi 10 yıl. 2 tane kız kardeşim var. Onlarla su an iyiyim. Annemin vefat durumunda ileride sorun çıkarsa evin yarısı için noterden satış için kağıt alsam olur mu? Ne yapmalıyım? Gerçi şuan ev bankanın. E.T.

*****

Galiba okuyucum bazı hususlarda yanılgı içinde. Birincisi annesi 60 yaşında, kredi 10 yıllık geri ödemeli, yani anne daha orta yaşlarda, 10 yıl sonra 70 yaşında yani orta yaşların sonuna doğru, ne yani 70 yaş olmadan gözden çıkarılıyor muyuz? Ucu bana da dokundu! Küçük çocuklardan ders alın, bana hâlâ dede demiyorlar amca diyorlar!!! İkinci yanılgısı, bankadan kredi kullanarak bir ev almışlar ama ev şu an bankanınmış.

Haberin Devamı

Öyle şey olmaz! Ev anne ile eşin, ancak üzerinde ipotek var, yani banka lehine teminat. Dolayısıyla ev kendilerinin, teminatı bankanın. Bu yanılgıları düzelttikten sonra, annenin elinden satış için alınabilecek belge noterde özel olarak hazırlanmış satış yetkisini içeren bir vekaletnamedir. Ancak bu vekaletname annenin hayatı süresince geçerlidir. Annenin vefatı halinde vekaletnamedeki yetkiler de son bulur.

Annenin hissesinin satışı imkanı ortadan kalkar. Bugünkü şartlar sürmekte iken annenin vefatı halinde üç evlat bu evin yarısı üzerinde yani anne hissesi üzerinde birlikte mirasçıdır. Aynı zamanda bankaya olan kredi borcunu da üstlenmişler demektir. Bu okuyucumun anne hissesinin parasını ödemesi nedeni ile kendisini teminat altına almak istiyor ise bu yarı hissenin kuru mülkiyetini adına alıp, intifa hakkını annesi üzerinde bırakması mümkündü.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder