Tamer Heper Evde hakkınız var
HABERİ PAYLAŞ

Evde hakkınız var

Kayınpederim 5 yıl önce vefat etti. Rahmetliden 3 katlı bina miras kaldı. 5 çocuğu var. Miras kalan ev tapuda arsa içinde kargir ev olarak geçiyor. Yani tek tapulu. Bir katta kayınvalide 2’nci ve 3’üncü katlarda da kayınçolar oturuyor. Bu binadan hanım miras hakkını talep edebilir mi? Biz dışarıda kiracıyız, hakkımızı nasıl alırız?  H.B.

*****

Bu binada kat mülkiyeti yok. Rahmetli kayınpeder binayı kendi adına inşa ettirmiş, tapuya bu hali ile tescilli. Bu mümkün. Bunda hukuka aykırı bir durum yok, ancak şimdi!! Bu binanın dörtte biri okuyucumun eşinin annesinin, dörtte üçü de beş evladın. Böyle durumlarda muhtelif hukuki yollar vardır. Mesela mahkemeye başvurup kat mülkiyeti tesisi sureti ile ortaklığın giderilmesi talep edilir. Bu halde binanın kat mülkiyetine çevrilmesinin hukuki şartları taşıyıp taşımadığına bakıldığı gibi, her ortağa bir bağımsız bölüm düşüp düşmediğine bakılır.

Haberin Devamı

Okuyucumun anlattığı olayda her mirasçıya bir bağımsız bölüm düşmüyor. Yukarıdaki çözüme benzer bir başka çözüm, mademki fiziki olarak kat mülkiyetine çevirme imkanı yok, o halde binanın satılarak ortaklığın giderilmesi ve satış bedelinin mirasçılar arasında paylaşılması talebinde bulunmak mümkün. Bu halde okuyucumun eşinin eline bir miktar para geçebilecektir. Ama binanın da elden çıkarılması istenmiyor ise bu halde doğrusu çok özenle önerilmemekle birlikte açıklayacağım bir çözüm daha vardır, şöyle: Binada oturmakta olanlardan ecrimisil talep etmek.

Yani binada oturanlardan, oturdukları yerin getirebileceği kira bedeline eşdeğer bir tazminat ödemeleri talebinde bulunmaktır. Bunun için dava açılır. Binanın getirebileceği kira bedelinden az olmamak kaydı ile bir değer belirlenir ve dava açan ortağın hissesi oranında kendisine ödenmesine karar verilir. İşte okuyucumun eşinin önünde böyle bir de imkan vardır ama bunu açıklarken pek de önermediğimden söz ettim nedeni şudur: Aile içinde anne ile evlatların ve kardeşlerin birbiri ile davalık olmasından çok hoşlanmadığım için. Benim kabul ettiğim husus bu derece yakın kimselerin kendi aralarında konuşup, görüşerek anlaşmasıdır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder