Tamer Heper Evet vergisi var
HABERİ PAYLAŞ

Evet vergisi var

2010 yılında 2 ağabeyimle birlikte banka kredisi kullanarak 3 daire 1 dükkandan oluşan bir bina satın aldık. Maaşımın yüksekliğinden dolayı kredi benim adıma çıktı, dolayısıyla tapu da benim üstüme oldu. Şimdi kredimiz bitiyor ve ben tapu üzerinde ağabeylerimin haklarının da görünmesini istiyorum. Onlara devir yapabilir miyim? Bunun masrafı satıştaki gibi mi olur? M.A.

*****

Okuyucumun bahsettiği binada kat mülkiyeti tesis edilmemiş olabilir. Böyle bir durumda binanın tümüne tek başına maliktir. Şimdi kardeşler arasında eşitliği sağlamak istiyor. Bu durumda binanın iskan izni varsa bununla, şayet iskan izni yoksa (ki kredi kullandırıldığına göre iskan izninin bulunuyor olması büyük ihtimal) iskan izni alarak binada kat mülkiyetini kurdurup sonrasında bağımsız bölümleri kendi aralarında paylaştırabilir. Bunun için elbette ilgili tapu dairesinde devir işlemi yapması gerekecektir.

Haberin Devamı

*****

Şayet binada kat mülkiyeti kurulu ise bu halde işler daha kolay. Yine tapu müdürlüğünde bu defa bağımsız bölümleri paylaşacaklar ve kardeşler adına bu bağımsız bölümlerin tescilini yaptıracaktır. Yani bu yönden bir problemleri yok. Harç konusuna gelince... Evet kendi adına aldığı zaman bir devir harcı ödedi, bunda da harç ödeyecektir. Ancak deviri bir bedel almış gibi yani satış olarak yapacaksa bir defaya mahsus harç ödeyecek, bedel almadan bağış sureti ile yapacaksa devir alanlar bir harç ödeyecek ama sondasında bir de intikal vergisi ödenecektir ki bu üç senede her yıl iki taksit olmak üzere altı taksitte ödenecek bir vergidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder