Tamer Heper Farkı var
HABERİ PAYLAŞ

Farkı var

Annemle babam 1998’de boşandı, 2011’de tekrar evlendiler. Bu tarih aralığında da annem babasından kalan yetim maaşını aldı. Sonra 2011’de evlenince kesildi. Ancak sonradan SGK 1998-2011 arası ödenen paraları geri istedi, icra takibi yapıldı, takibe itiraz edildi. Bu arada da annemin sahip olduğu eski bir ev satıldı. Yani annemin bir malı kalmadı ama babam bir yer satın aldı. Bu durumda SGK alacaklı çıkarsa bu ev evlilik birliği içinde alındığından satılır mı? S.K.

Okuyucumun sorusu toplumda problem yaratan olaylardan. Biliyorsunuz, babadan yetim maaşı alan kız çocuğunun evli olmaması gerekiyor. Evli iken boşanan kız çocuğuna yeniden yetim maaşı bağlanıyor. Bunu bilen bazı kız çocukları bu maaşı alabilmek için eşlerinden boşanmaya başladı. Ancak SSK (o tarihlerde SGK olmamıştı) baktı ki çok para gidiyor bunu araştırmaya girişti. Kızların evlerini, muhtarlık kayıtlarını falan inceledi. Boşanan erkeğin yine bu evde kaldığı görülünce yetim maaşını kesti, ödediklerini de geri istedi. Hatta boşanma sonucu çocuklarını görmek için, kadının evine gelen erkekleri bile ‘hileli boşanma yaptı’ kabul edip kadının maaşını kesti.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Bu konuya daha önce değinmiştim, görüşüm şudur: Yasa boşanan kadına bu maaşın bağlanacağını söylüyor, kadın boşanıyor. O halde artık görüşüyorsun, yok ara sıra beraber oluyorsun yok aynı evde yaşıyorsun diye maaş kesilmemeli. Kanun boşanma şartını aradığına göre boşanma gerçekleşmiştir yani kadın da bu riski göze almıştır. Dolayısıyla eski eşle birlikte görülen kadının maaşı kesilmemeli. Hatta SGK’nın uygulaması ilginç bir durum yaratmıştır. Kocasından boşanan kadın bir başka erkekle görüntülendiğinde maaşı kesilmiyor ama eski kocası ile görüntülendiğinde maaşı kesiliyor. İlginç değil mi? Üstelik de eski koca ile mutlaka kanlı-bıçaklı mı olmak gerekir? Eski koca müşterek çocukları görmek için eve gelemez mi? Eski eşi ile bir yerlerde birlikte olamaz mı? Yani medeni ilişkiler içinde bir boşanma hata mı?

★ ★ ★ ★ ★

Bunun yanında okuyucum, kocaya ait evin haczedilip edilemeyeceğini sormuş. Evlilik birliği içinde eşlerin kendi mallarından serbestçe tasarruf hakları vardır. Birinin borcu için diğerinin malı haczedilmez. Evlilik birliği içinde edinilen malların ortak olmadığını, bunun değerlendirmesinin belli dönemlerde aile içinde olabileceğini çok sık açıklamıştım. Detaylı bir açıklamayı önümüzdeki günlerde yapabilirim. Şimdilik bilinsin ki eşlerden birinin borcu için diğer eşin malına haciz tatbik edilmez.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder