Tamer Heper Fazla mesai hesapta yoktur
HABERİ PAYLAŞ

Fazla mesai hesapta yoktur

Haberin Devamı

12 yıldır bir firmada çalışıyorum. Sık sık da mesaiye kalıyorum. İşyerinden ayrıldığımda bana ödenecek kıdem tazminatı hesabında ücretim mi esas alınır yoksa mesailer de hesaba katılır mı? ● B.D.

Bir işçinin kıdem tazminatını hakederek işten ayrılması durumunda kendisine kıdem tazminatı ödenir. Bunu öncelikle yazmamın nedeni, bilinsin ki her işten ayrılana kıdem tazminatı ödenmez. Kıdem tazminatı ödenmesinin şartları vardır.

★ ★ ★

Bu şartları taşıyarak işten ayrılan kimseye (kıdem tazminatını hakederek ayrılma nedenlerinin başında emeklilik hakkını kazanma gelir) en son brüt maaşının, çalışma yılı ile çarpımından çıkan rakam, kıdem tazminatı olarak ödenir. Ancak bu hesaba bazı eklemeler de yapılır. Yapılacak eklemeler mutad olan yardımların bedelidir.

★ ★ ★

Örneğin işyerinde belli rakamlar çerçevesinde öğlen yemeği veriliyorsa, sözleşmeye bağlı olarak işçilere senede belli tarihlerde kıyafet veriliyorsa, yol parası veriliyorsa, bunlar bedelleri parayla ölçülebilen ödemelerdir ki kıdem tazminatı hesabında ücrete ilave olunarak tazminat hesaplanır.

★ ★ ★

Ancak yukarıda saydıklarım arasında fazla mesai yoktur. Fazla mesai, periyodik olmayan, ihtiyaç doğduğunda işçinin de kabulü ile yapılan fazla çalışmadır ve ayrıca ücretlendirilir. Dolayısı ile kıdem tazminatı hesabına eklenmez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder