Tamer Heper Gecikmezsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Gecikmezsiniz

Haberin Devamı

Bu yakınlarda annemi kaybettim. Babam daha önce ölmüştü. Annemin bir evi vardı orada kardeşlerimizden biri oturuyor. Biz beş kardeşiz. Bu durumda ben evdeki hakkımı kaybetmemek için ne yapmalıyım? Bu eve nasıl sahip olurum? Diğer kardeşlerle görüşmüyoruz. Onlar benden önce bu yere sahip çıkmış olabilir mi? Vakit kaybetmeden ne yapmalıyım? A.D.

Önce kimin sahip çıkıp kimin çıkmadığına bakalım, sonra dairede oturan kardeşin durumuna bakarız. Annenizin ölümü anında annenize ait ne varsa siz kardeşlerin oldu. Bunun için herhangi bir şey yapmanız bile gerekmiyor, yani annenizin ölümü anında bu evde beş kardeşle birlikte hissedarsınız. Ancak bu söylediğim, hukuki yönden hiçbir şey yapmayacaksınız anlamına gelmez. Anlattığım sadece sizin ölüm anında malik olduğunuz konusunda ama işin bir de vergi faslı ve tapuya tescil faslı var.

[[HAFTAYA]]
Önce bir noterden veya sulh hukuk mahkemesinden veraset ilamı alacaksınız. Sonra veraset vergi dairesine gidip beyanname vereceksiniz. Şayet çıkarsa (ki ben çıkmayacağı kanaatindeyim) Veraset Vergisi’ni ödeyip, oradan alacağınız temiz kağıdı ile tapuya gidip bu gayrimenkulü siz kardeşler adına tescil ettireceksiniz. Bu anlattıklarım sadece tescil için gerekli işlemler, yoksa siz zaten maliksiniz. Peki evde oturan kardeşin durumu ne? Malik olma yönünden sizden hiç farkı yok. Sizin durumunuz ne ise onun durumu da aynı. Ancak o istifade ediyor siz edemiyorsunuz. Bu halde de sizin ondan bir kullanma bedeli talep hakkınız var. Siz bu yeri kiraya verseydiniz kaç lira kira geleceğini hesap edeceksiniz. Bulduğunuz bedeli kardeş sayısına yani beşe böleceksiniz. Çıkan rakamı kardeşinizden isteyeceksiniz. Hakkınızı da böyle almış olacaksınız. Merak etmeyin gecikme söz konusu değil.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder