Tamer Heper Gerekli önlem alınır
HABERİ PAYLAŞ

Gerekli önlem alınır

Yönetim planında ceza ihdasının yasal açıdan mümkün olmadığından hareketle, ‘şöyle yapılır, böyle yapılır’ veya ‘yapılamaz, edilemez’ şeklinde belirtilen bazı hükümlere uymayan kat maliklerine nasıl bir yaptırım uygulanabilir?

● E.T.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucumun sorusu çok genel. Daha özel bir durumun söz konusu olduğunu tahmin ediyorum. Konuyu açık olarak verseydi, belki daha çok yardımım olurdu. Örneğin “Ortak alan bahçeye bodrum kattan başka kimse girerse ne olur?” denilebilirdi. Ben de kendilerine alınacak önlemleri sayabilirdim. Ben yine de bu geniş soruya yanıt vereyim. Yönetim planında, yasaya aykırı olmadığı sürece yasaklamalar yapılabilir. Bunlardan biri (şiddetle karşı çıktığım) hayvan besleme yasağıdır.

Haberin Devamı

Planda ‘bağımsız bölümde hayvan beslenemez’ maddesi varsa mahkemeler hayvanın bağımsız bölümden uzaklaştırılmasına karar vermektedir. Yönetim planında yasaklama varsa uymayanlar hakkında mahkemeden karar alınarak uygulamaya son verilebilir. Yine tahsis edilmiş alanlar var ama buna uyulmuyorsa emniyet altına alınıp giriş engellenebilir. Böyle engelleme yapıldığında kaldırılma talebi reddolunur.

★ ★ ★ ★ ★

Ben hayvan besleme yasağına hep karşı çıktım. Bu uygulama son derece çağ dışıdır. Evlerde beslenen hayvanlar adeta o ailenin bir ferdidir ki aile fertlerinden birinin sokağa bırakılması gibi bir karar kabul edilemez. Evdeki bir hayvanın çevreye rahatsızlık vermesi durumunda ne yapılacağı sorulabilir. Yanıtı basit.

Bir bağımsız bölümde oturan insanlar bina içindekilere rahatsızlık verdiğinde ne işlem yapılıyorsa benzer işlem yapılır. Ancak ceza verme gibi bir işlem uygulanamaz. Zira cezaları ancak yasalarla tespit edilmiş merciler yine yasalar çerçevesinde verebilir. Hatırlatmak isterim ki toplu yaşam bazı fedakarlıklar yapmayı gerektirir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder