Tamer Heper Giriş katlarının giderlerden muafiyeti
HABERİ PAYLAŞ

Giriş katlarının giderlerden muafiyeti

Apartmanların giriş katlarının ana yola bakan taraflarında genellikle müteahhitlere ait olan işyerleri bulunmaktadır. Müteahhitler apartman yönetim planını kendi menfaatleri doğrultusunda oluşturmaktadır. Bu işyerlerini işletenler, apartmanın asansörünü kullanmadığını, çöplerinin olmadığını ve apartman içi temizliğine dahil olmadıklarını ileri sürerek aidat vermemektedir. Buna hakları var mıdır? H.K.

*****

Kat Mülkiyeti Yasası’na tabii binalarda yönetim için göz önünde bulundurulacak husus, yönetim planı hükümleridir. Yönetim planında bu konuda bir açıklık olmayan hallerde tüm bağımsız bölüm malikleri asansör ve görevli ücreti dahil hepsine katılır. Ancak yönetim planında sokağa (caddeye) bakan dükkanlar veya giriş katlar için örneğin ‘asansör giderine katılmaz’ hükmü bulunabilir. Zira bu seviyede oturanlar asansörü kullanma ihtiyacında değildir. Buna benzer istisnai durumlar söz konusu olabilir ve buna uyulur. Ancak bu hallerde dahi muafiyetin makul ve mantıklı olması gerekir.

Haberin Devamı

*****

Okuyucum mektubunda örnek olarak bahçe sulamasından da söz etmiş. Evet anlattığı gibi sulanan bahçe sadece meskenler için değil ki tüm bağımsız bölümlerin ortak alanı için. Yani şunu demek istiyorum. Muafiyetin de mantıklısı olmalı. Bu halde okuyucumun durumunda olan kat malikleri beşte dört çoğunluğu bulup yönetim planı değişikliği yapacak. Belki sonrasında iş mahkemeye yansıyacak ama mesele doğruyu bulmaksa bunu yapmak durumundalar. Aksi halde binanın hiçbir giderine katılmayan dükkan sahipleri, sonsuza kadar bu durumdan yararlanacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder