Tamer Heper Gizli celse
HABERİ PAYLAŞ

Gizli celse

Geçen hafta adliyede bir yakınımın tam 13 senedir süren mirasla ilgili duruşmasına gittim ve duruşma salonunda izleyici mahallinde oturdum. Benden başka kimse de yoktu. Hakim benim davacı veya davalı olup olmadığımı sordu. Ben taraf olmadığımı söyledim ama beni dışarı çıkardı. Dışarıda beklememi söyledi. Benim bildiğim duruşmalar alenidir. Bana yapılan doğru mu? l M.S.

***

Okuyucumun anlattığı durum ilginç. Kural olarak duruşmalar alenidir. Peki bunun istisnası yok mudur? Var ama dikkat edin istisna diyorum. İstisna da şöyle: Duruşmaların bir kısmının veya tamamının gizli olarak yapılmasına ancak genel ahlakın veya kamu güvenliğinin yahut yargılama ile ilgili kişilerin korunmaya değer üstün bir menfaatinin kesin olarak gerekli kıldığı hallerde ilgilinin talebi yahut re’sen mahkemece karar verilebilir.

Haberin Devamı

***

Ancak dikkat ederseniz gizlilik istisnai bir durumdur. Duruşmaların aleniyeti ise tarafsızlığın bir teminatıdır. Duruşma kurallarına uymak kaydı ile dava ile ilgisi olsun olmasın herkes duruşma salonunda duruşmaları takip edebilir.

Şayet yukarıda açıkladığım gizlilik kararı verilecek bir durum varsa duruşma salonundakilere, duruşmanın gizli yapılacağı bu nedenle salonun boşaltılması gerektiği bildirilir ve duruşma öyle yapılır. Ancak okuyucumun anlattığı biçimde bir davranış doğru değildir.

***

Peki okuyucum ne yapabilirdi? Diyebilirim ki en çok en çok yapabileceği şey bir gizlilik kararının bulunup bulunmadığını sorabilirdi. Ama mahkemelerde özellikle de taraf olmadan duruşma salonunda bulunanların daha fazla yapabileceği bir şey olmuyor.

Çok karşılanan bir durum olmamakla birlikte tanıdığının duruşması olması durumunda tanıdığının avukatı müdahale edip gizlilik kararı bulunmadığı için kendisinin izlemesinde bir sakınca bulunmadığını hakime söyleyebilirdi. Yapılan şeyin yanlış olduğunu anlatmam dışında fazla da yapılabilecek bir şey söyleyemiyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder