Tamer Heper Gizli kayıt yapıp açıklama suçtur
HABERİ PAYLAŞ

Gizli kayıt yapıp açıklama suçtur

Haberin Devamı

Açtığım bir davada benim birileri ile olan konuşmamın CD kaydı sunuldu. Bu konuşmadaki kişinin ben olup olmadığım araştırılmadan takipsizlik kararı verildi. Böyle kayıt suç teşkil etmez mi? ● S.G.

Bizim ceza sistemimizde ‘haberleşmenin gizliliğini ihlal’ diye bir bölüm vardır. Bu bölüm içinde bir 132’nci madde var ki metni şöyledir: “Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal eden kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Bu gizlilik ihlali haberleşme içeriklerinin kaydı sureti ile gerçekleşirse verilecek ceza bir kat artırılır. Kişiler arasındaki haberleşme içeriklerini hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Kendisi ile yapılan haberleşmenin içeriğini, diğer tarafın rızası olmaksızın hukuka aykırı olarak alenen ifşa eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

İtiraz süreye tabi

Şimdi okuyucumun olayı bunlardan hangisine giriyor? Anlatımından sanki üçüncü fıkra söz konusu. Ancak kayıttaki kişinin kendisi olup olmadığı belli değil. Ayrıca bir de bant çözümü var.

Yani kayıtta bir aleniyet söz konusu olabilir. Şayet gerçekten kendisi ise ve kayıt içeriği aleniyet kazanmış ise evet ortada bir suç var. Ancak yine açtığı bir davadan ve sonraki takipsizlikten de söz ettiğine göre muhtemelen bir savcılık şikayeti söz konusu.

Takipsizlik kararlarına karşı itiraz mümkün ancak bazı sürelere tabi. Dolayısı ile sorusu içinde bazı açıklamaya muhtaç noktalar var. Ben, zaman zaman yaptığım gibi kendisine yasa metnini verdim. Bunun ışığında bir meslektaşıma belgeleri ile başvurmasında yarar görürüm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder