Tamer Heper Görev kamunun
HABERİ PAYLAŞ

Görev kamunun

Haberin Devamı

Apartmanımızda 88 yaşında, vasi annesi ile birlikte yaşayan şizofren hastası, özürlü maaşı da alan 52 yaşında bir kişi (erkek) var. 4-5 yıldır apartman giderlerini ödemiyorlar. Anne, zaman zaman ilçe sağlık müdürlüğüne müracaat ediyor ve bu kişi polis nezaretinde hastanede tedavi altına alınıyor. Tedavi bitiyor, geri dönüyor. Yine evi, bahçeyi çöpe çeviriyor. Kapıyı çalıp para istiyor. Vermezsek kapının önüne çöplerden topladığı pislikleri bırakıyor. Savcılık, kaymakamlık, belediye, çevre sağlığı ve ilçe sağlık müdürlüğüne yaptığımız müracaatlardan sonuç alamıyoruz. Sabahlara kadar bağırıp, kapıları çarpıp, evdeki eşyaları bahçeye atıyor. Annenin kaymakamlığa yazdığı dilekçenin (artık şizofren oğlu ile yaşamak istemediğini, temelli bir hastaneye yatırılmasını istediği) fotokopisi ve diğer belgelerle mahkemeye başvurduk. Henüz dava devam ediyor ama biz bina içinde nasıl bir önlem alabiliriz? ● O.S.

Olayda bir akıl hastalığı söz konusu. Bir akıl hastası için yapılması gerekeni kamunun yapması lazım. Yani bu kişi bir tedavi müessesesinde tutulmalı, hem tedavisi yapılmalı hem de toplum korunmalıdır. Mesleki nedenlerle karşılaştığım olaylardan edindiğim tecrübe ile söylemeliyim ki şizofreni hastaları yakınlarında bulunanları okuyucumun anlattığı şekilde tacizle kalmayabilir. Hayalindeki dürtülerle suç işlemeleri mümkündür.

Bu hastaların cinayete varan eylemleri olabilir. Çünkü hayal aleminde yaşarlar ve hayal ettiklerini günlük hayata yansıtırlar. Hayal aleminde biri onlara “Şunu öldür” diyor ise bunu yerine getirirler. Dolayısıyla bunların tedavi altında bulundurulması hem kendileri hem de toplum için gereklidir. Bu aynı zamanda kamu görevidir. Ancak okuyucumun anlattıklarından kamunun bu konuda ilgisiz kaldığı açıkça görülmektedir. Biz hep, zarar doğduktan sonra hatta cinayet işlendikten sonra olayın önemini anlıyoruz ama iş işten geçiyor.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucumun bina içi sorunu için kendilerine Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 25’inci maddesinden söz edeceğim. Bu maddede kat mülkiyetinin devrinden söz edilir.

Kat maliklerinden biri bu kanuna göre kendisine düşen borçları ve yükümlülükleri yerine getirmemek sureti ile diğer kat maliklerinin haklarını onlar için çekilmez hale gelecek derecede ihlal ederse onlar o kat malikinin müstakil bölümü üzerindeki mülkiyet hakkının kendilerine devredilmesini hakimden isteyebilir.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucumun anlattığı olaylarda ise çekilmezlik halinin bulunduğu görülmektedir. Ancak olayda sanki hasta birinin elinden dairesini almak gibi bir düşünce de doğabilir ama burada kamunun görevini yapmadığı hallerde vatandaşın ister istemez kendince önlem alma mecburiyeti ortaya çıkmaktadır.

Yoksa mesele hasta birinin malına el koymak olarak algılanmamalıdır. Kamunun imkanları sınırsız vatandaşınki ise sınırlıdır. Bu başvuru için süre ise beş yıldır, zamanınız azalmaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder