Tamer Heper Haciz imkanı sınırlı
HABERİ PAYLAŞ

Haciz imkanı sınırlı

2015’te bir ev almak için banka kredisi kullandım. Ancak krediyi geri ödeyemeyince maaşıma haciz geldi. Kredi kullanırken eşimin de imzasını aldılar. Şimdi çalışmayan eşimin emekli maaşına tedbir koyabilirler mi? ● H.A.

★ ★ ★

Siz kredi kullandığınızda eşinizin imzası niye alındı? Tahminim kredi kefili olmuş. Sizin kredi sözleşmenizde siz asıl borçlusunuz, kredi geri ödenmezse kefile başvuracaklar.

Aldığınız bu kredinin geri ödenmemesi durumunda hakkınızda icra takibi yapılır ve kredi bedeli faizi ile birlikte sizden istenir. Bu halde müteselsil kefile de başvurulabilir.

Haberin Devamı

Burada hadise kefilin emekli olması halinde emekli maaşına haciz tatbik edilip edilemeyeceği.

Kural olarak emekli maaşına haciz tatbik edilemez. Ancak bankalar kredi sözleşmeleri yaparken kitap gibi kredi sözleşmelerinin içine bir madde koyuyorlar ve bu madde ile emekli maaşlarına haciz tatbiki için izin alıyorlar.

★ ★ ★

Böyle bir izin geçerlidir ve kefile başvurma imkanı doğduğunda kefilin emekli maaşına haciz tatbik edebilirler.

Okuyucumun sözleşmesi içinde de böyle bir madde varsa eşinizin emekli maaşına gerektiğinde haciz tatbiki mümkün olabilecektir.

Çok küçük bir ihtimalle sözleşmede eşinizin emekli maaşına haciz tatbikine izin verilmediyse emekli maaşına başvurulamayacaktır. Başka bir husus daha var.

Kefillerin kefaletinin geçerli olması için kefilin kefaleti konusunda kabul beyanını el yazısı ile yazması gerekmektedir.

‘Bu hususlara dikkat edin’ derim. Bir de bankaların emekli maaşının tümüne tedbir koyma hakkı yoktur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder