Tamer Heper Haciz kalkabilir
HABERİ PAYLAŞ

Haciz kalkabilir

1996 model arabama 4 veya 5 haciz koyulmuştu. Bunların 2 tanesini ödedim, diğeri kaldı. Haciz kararları 5 seneyi geçti. Ne yapabilirim? Arabayı hurdaya çıkarabiliriz. Dilekçe versem haciz düşer mi? O.U.

***

Okuyucum 25 yaşında bir arabadan söz ediyor. Tabii ki markasını ve fiziki durumunu bilmiyorum ama bu yaştaki bir araç kaça satılır? Kaç liralık bir takibi sona erdirir doğrusu merak konusu. Okuyucumun sorusu içinde önemli bir nokta var. Araç üzerine koyulan hacizler beş seneyi geçmiş.

Menkuller üzerine koyulan hacizler herhangi bir işleme tabi olmazsa altı ay sonra kalkar. Dolayısıyla okuyucumun aracı üzerindeki ödenmemiş borçlar için koyulan hacizlerin kalkmış olması lazım. Hatta bu süre içinde takip dosyası ile bir işlem yapılmadıysa dosya geçici olarak işlemden de kaldırılmıştır.

Haberin Devamı

Bunun için okuyucum takibin yapıldığı icra dairesine başvuracak ve hacizlerin kalktığına dair bir yazının trafik tescil bürosuna bildirilmesini isteyecek. Dosya icra müdürlüğü tarafından incelenecek ve gerçekten de herhangi bir işleme tabi olmadan hacizden bu yana beş sene geçti ise hacizlerin kalktığına dair karar verilecek ve ilgili şubeye haciz kaydının kaldırılması için yazı yazılacak.

***

Sonrasında bu işlemi yapmak demek takipteki borç da sonlandı anlamına gelmeyecek. Bir gün alacaklı veya alacaklılar takibe devam etmek isterse dosya için yenileme işlemi yapabilecek ve takibe devam edebilecekler. Yani araç üzerindeki haczin kalkması, borçtan tamamen kurtulduğu anlamına gelmeyecek. Borçtan tamamen kurtulmak için dosya hesabının ödenerek kapatılması veya üzerinden on sene geçmiş olması gerekecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder