Tamer Heper Haciz kısmen mümkün
HABERİ PAYLAŞ

Haciz kısmen mümkün

Evlilik Mal Kanunu’ndan önce yapılmış. Erkeğin 2012’de iş yerini kapadığında vergi dairesi ve SGK’ya ödeyemediği borcu var. Bu arada kadının babasının mirasından edindiği gayrimenkulleri oldu. Erkeğin emekli maaşından başka bir variyetinin olmadığı durumda vefat ettiğinde devlete olan bu borçlarına eşinin ve çocuklarının sorumluluğu olur mu? ● Y.G.

★ ★ ★ ★ ★

Öncelikle okuyucumun sorusundan kamu borcu bulunan eşin halen hayatta olduğunu anlıyorum. Böyle bir durumda herkes kendi borcundan sorumlu olduğu için bu borçtan emekli olan eş de kendisi sorumlu. Herhangi bir malvarlığı yok, bu halde kendisinden tahsil edilecek bir para yok.

Haberin Devamı

Ancak emekli maaşının varlığından söz ediliyor. Bilindiği gibi İcra İflas Kanunu’na göre emekli maaşları haczedilemez. Ancak bunun istisnası da var: “5510 sayılı kanun gereğince sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri devir ve temlik edilemez. Gelir, aylık ve ödenekler, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun alacakları ile nafaka borçları dışında haczedilemez.”

★ ★ ★ ★ ★

Yani bu ailede emekli maaşı alan bu vatandaşın SGK borcu için maaşına haciz ve tahsil mümkün ve bu, maaşın 1/4’ü olarak uygulanır. Başa dönecek olursak, bu vatandaşın SGK borcu için eşinin malvarlığına haciz tatbik olunmaz. Babasından miras kalan mallar da artık onun şahsi malıdır ve onun hakkında bir gün bir başka nedenle sorumluluk doğduğunda da bunlar ayrıcalıklı kabul edilmez ama bu konuda sorumlu tutulamayacağı için kendi malvarlığı konusunda endişelenmesine gerek yok.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder