Tamer Heper Hacizi tatbik imkanı kalmamış
HABERİ PAYLAŞ

Hacizi tatbik imkanı kalmamış

Babam 4 ay önce vefat etti. Kendisinin herhangi bir borcu yoktu. Kardeşlerimle bana kalan evin miras paylaşımı oldu. Hisseleri birleştirerek evi başka bir şahsa sattık. Şu an kardeşimin borcu çıktı. Yeni haciz işlemi başlatılmış. Bundan dolayı herhangi bir sorumluluğumuz oluyor mu? H.K.

***

Okuyucumun anlattığı olayda iki farklı durum var. Birinci olay, babaları vefat etmiş ve evlatlarına bir ev miras kalmış. Kendileri de birlik olmuşlar ve ev satılmış. Bu birinci olay bitti. İkinci olay, kardeşlerden biri borç yapmış, borcunu ödememiş mallarına haciz tatbik edilmiş.

Haberin Devamı

Şimdi bu iki olayı birleştirmek mümkün mü? Hayır, ortada iki ayrı hukuki durum var. Şayet okuyucumun sözünü ettiği miras kalan ev satılmadan ve babadan miras kaldıktan sonra bu kardeş borçlanıp da mallarına haciz tatbik edilecek olsaydı, evet tamam bu halde kardeşin hissesine haciz tatbik edilecekti. Bu durum da diğer kardeşleri bir derece etkilemiş olacaktı.

Ancak bugün ev satılmış, kardeşlerin mülkiyet hakkı kalmamış. Bu durum geçtikten sonra kardeşin mallarına haciz tatbik imkanı doğmuş. Konu artık hem kardeşleri ilgilendirmiyor hem de babadan kalan ve satılan evi ilgilendirmiyor. Dolayısıyla gerek okuyucum gerekse diğer kardeşlerin bu borç ile bir ilişkisi olmayacak.

***

Bir parantez açayım, kardeşlerin başkaca ortaklığının bulunduğu mallar varsa bu ayrı incelenmesi gereken bir husus olur. Örneğin miras olarak bankada para da kaldıysa borçlu kardeşin payına haciz tatbik edilebilir. Dolayısıyla okuyucumu ve diğer kardeşleri bir miktar etkileyebilir ama kardeşlerin şahsi mallarına, miras olarak babadan kalmamış sair varlıklarına karşı hiçbir etkisi olmaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder