Tamer Heper Hakkınızı koruyun
HABERİ PAYLAŞ

Hakkınızı koruyun

Haberin Devamı

Bir inşaat firması, bize ait parselin dışında ada içindeki birtakım parselleri satın almış. Bizim parsele de talipler ama anlaşamıyoruz. Onlar da bize inşaatı yaparız siz dışında kalırsınız diyor. Bu mümkün mü? ● K.O.

İnşaatlar için parsel bazında imar durumu alınır. Bir-iki parsel birleştirilip veya birleştirmeden proje çerçevesinde inşaat yapılacak ise buna göre proje hazırlanır ve belediyece tasdik olunur. Bu parseller üzerine inşaat yapılacak diye bitişiğindeki parseller de buna mecbur değildir.

Ancak bir ada birleştirildiğinde daha uygun imar durumu alma imkanı doğar. Sizin parsel de bu projeye katılırsa tümü itibarıyla daha yüksek irtifa veya daha geniş kullanım alanı sağlanmış olur. Ancak bunların olması demek sizin parselinizin ve üzerinde kullanmakta olduğunuz binanın bu yerlerle mutlaka birleştirilmesi gerektiği anlamına gelmez. Bu gibi durumlarda iki kutup çatışır.

Birinci kutup, komşu parselleri ikna eden müteahhit veya bu parselleri satın alan inşaat şirketidir. Bunlar mümkün olduğu kadar düşük fiyata böyle son kalan parsellere de sahip olmak ister.

ZORLA ALAMAZLAR

Buna karşın son kalan parsel malikleri, komşu parselleri alan inşaat şirketi veya inşaat yapacak müteahhidin kendilerine muhtaç olduğu görüşü ile elden geldiği kadar yüksek fiyata parsellerini satmaya çalışır. Bu bir pazarlama taktiğidir. Ama binasından memnun olup da bu yerden vazgeçmek istemeyenler de olmaz mı? Elbette olur ve bu parseli ellerinden zorla alma ihtimali yoktur.

Yeter ki bir gün biri kalkıp depreme dayanıksızdır raporu almasın. Böyle bir rapor üzerine belediye iki ay sonra elektriği, suyu, gazı keser. Yani bu gibi parsel sahiplerinin başında bir demoklesin kılıcı vardır ki endişe kaynağıdır. Sizin binanız 2012 tarihli, yani 99 depreminden sonra.

Böyle bir binaya depreme dayanaksızdır demek zor. Ancak ben şimdiye kadar önüme gelen olaylarda ‘depreme dayanıklıdır’ raporuna pek tanık olmadım. Yani işler karışık, zira depreme dayanıksız raporu alınıp yıkılmış ama yarım bırakılmış inşaatlar vardır. Bunlar için de acil çözüm fırsatları yaratan mevzuat yoktur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder