Tamer Heper Haklı azil nedeni olmalı
HABERİ PAYLAŞ

Haklı azil nedeni olmalı

Gayrimenkullerim ve aile içi problemlerim nedeniyle muhtelif davalarım ve bunları takip eden bir avukatım var. Ancak davalarda avukatımı sessiz buldum. Bir başka avukat benim meselelerimi kısa zamanda çözeceği teminatını verdi. Şimdi bu avukata vekaletname vereceğim. Bu durumda eski avukatımı nasıl avukatlıktan ayırabilirim? l Ş.Ş.

***

Okuyucumun sorusu içinde birkaç özel hukuki durum var. Birincisi, toplumun geniş kesiminde ‘bir avukat duruşmada ne kadar çok konuşursa o kadar başarılıdır ve o kadar çok dava kazanır’ diye bir inanış var. Oysa böyle bir kural yok. Avukat davaları sadece duruşmada çok konuşarak takip etmez hatta doğrusu da az ama öz konuşmasıdır.

Haberin Devamı

Çok ama yersiz konuşma rahatsız edicidir. Bu da iyi izlenim bırakmaz. Hatta yeri gelmeden duruşmada çok konuşma aksi bir izlenim bırakır. Zira davalar yerinde ve yazılı olarak dosyaya dilekçe sunarak katılımı gerektirir. Pek çok defa bu gibi kişiler hakim tarafından ‘yazılı olarak verin’ uyarısına muhatap olur. Dolayısıyla çok konuşacak bir avukat başarılı olacak demek değildir.

***

İkincisi, bir avukat davaları takip etmekteyken kendisinin azli yani avukatlıktan çıkarılması durumunda dava ile ilgili tüm ücreti hak eder. Yani geçerli bir neden olmadan azledilen avukat hem azleden müvekkilinin ödediği veya ödeyeceği ücreti hak eder hem de dava sonucu mahkemenin karşı taraf aleyhine hükmettiği avukatlık ücretini hak eder ve azleden müvekkilinden alır.

Dolayısıyla bir avukatı azlederken iyi düşünmek lazım ve bir haksızlığa meydan vermemek lazım. Hatta bir avukat bir davayı kaybetmiş bile olabilir. Şayet açık bir kusuru ve ihmali yoksa bu da doğaldır. Her davanın lehe sonuçlanacağının garantisi yoktur. Yeter ki avukat görevini tam olarak ifa etsin.

***

Üçüncü husus, olaya ikinci avukat olarak karışacak meslektaş, birinci avukatın izni olmadan vekalet alır da davalara müdahale ederse bu da disiplin suçudur ve şikayet halinde disiplin cezası alır. Bir avukatın davalardan el çektirilmesi için haklı nedenlerin bulunması şarttır. Haklı nedenler mevcutsa evet bu halde avukat azledilebilir ve ücreti de hak etmez. Ancak haklı neden derken bilinçli olmak lazım.

Haberin Devamı

Örneğin bazı davalarda dosyaya mazeret koyarak duruşmaya katılmamak müvekkil tarafından kötü karşılanır ama bazı hallerde dosyaya girmesi gereken bir belge girmemişse bilirkişi raporu sunulmamışsa veya hakim mazereti nedeni ile duruşmalar yapılmayacaksa çoğunlukla mazeret dilekçesi koyulabilir, bu azil nedeni değildir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder