Tamer Heper Haklı fesih nedeni
HABERİ PAYLAŞ

Haklı fesih nedeni

Bir firmada çalışıyorum ama altı-yedi aydır maaş alamıyorum. Benim gibi olan başkaları da var. Ancak kendilerine yakın olan birkaç kişiye ödeme yapmışlar.

Ben de yol masrafı yapmamak için bir süredir işe gitmiyorum. Bu alacağımı almak için ne yapmalıyım? Arabulucuya gitmem şart mı? ● H.Ç.

Okuyucum daha önce bir başka nedenle yine yazmış sorusuna yanıt almadan iş bitmiş. Acaba yanıt almasa dahi yazmış olmanın bir uğurlu tarafı mı var da işi hallolmuş, ne dersiniz? Şaka bir yana, okuyucumun kritik bir durumu var. Önce meseleye bakalım sonra kritik duruma.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Bırakın altı-yedi ayı, bir aylık ücret ödenmesi gereken tarihten 20 gün sonrasına kadar ödenmezse bu dahi haklı fesih nedenidir. Ancak çalışılan yerdeki karşılıklı anlayış, bir de yeni iş bulamama düşüncesi insanları böyle altı-yedi ay aç beklemek mecburiyetinde bırakabiliyor.

Okuyucumun elbette ücret alamadığı süre için dava açma hakkı var. Hatta bu nedenle iş akdini feshedip kıdem tazminatı gibi gereken tazminatları da talep hakkı var. Maaş alamama durumu bir fesih için haklı neden.

Ancak kendisinin de sorusu içinde geçen, önce arabulucuya başvurma meselesi var. Önce arabuluculuk bürosuna başvuracak, arabuluculuk işlemleri tamamlandığında karşılıklı anlaşma olmaz ise dava açacak.

★ ★ ★ ★ ★

Peki durumundaki kritik nokta ne? Diyor ki bir süredir işe gitmiyorum. Bu durumdan istifade eden işveren, kendisinin işe gelmediğini ileri sürerek iş akdini fesheder.

Bu halde de haklı fesih durumu olduğunu ileri sürerek kıdem tazminatı gibi tazminatları ödememe durumu ortaya çıkar.

İşte bunun için ücretini alamayan işçi önce iş akdini feshedecek, sonra işe gitmeyecek. Aksi halde bazı kayıpları olabilecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder