Tamer Heper Haklı fesih nedeni
HABERİ PAYLAŞ

Haklı fesih nedeni

Çalıştığım şirkette maaşlar geç yatıyor. Bu yüzden işten ayrılsam tazminat ve işsizlik maaşı alabilir miyim? Ayrıca yaklaşık 8.5 yıldır çalışıyorum. Kaç para tazminat alırım?

● M.M.

★ ★ ★ ★ ★

Bir işyerinde çalışıyorken kıdem tazminatını hak etmenin şartları var. Bunlardan biri de ücretlerin hiç ödenmemesi veya geç ödenmesidir. İş Kanunu’nun 24’üncü maddesinin (e) fıkrası bu hususu açıkça ifade etmiştir.

34’üncü maddesinde de ücret ödeme gününden itibaren 20 gün içinde ödenmeyen ücretler için işçinin iş görme mecburiyetinin ortadan kalkacağı hüküm altına alınmıştır. Ancak bir hususa dikkat etmekte yarar vardır. Bir ücret ödemesi 20 gün geciktiğinde sözleşme haklı olarak feshedilecekse bunun altı gün içinde yapılması lazımdır.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucum zaman zaman mı geç alıyor yoksa her zaman mı geç alıyor tam olarak bilemiyorum ama şayet ara sıra oluyor ise genel ekonomik durum düşünülerek hemen feshe başvurmakta yarar görmem. Zira yeni iş bulma imkanı araştırmadan bu işe girişilmemelidir.

Ancak bu iş devamlı hale gelmişse işte bu durumda düşünülmelidir. Bu nedenle haklı fesihlerde kıdem tazminatı hak edilir. Alacağınız kıdem tazminatı, aldığınız brüt maaş ile buna eklenecek senelik mutad ödemelerin bir aya yansıyan miktarının toplamının 8.5’la çarpımı ile bulunacaktır.

★ ★ ★ ★ ★

İşsizlik maaşına gelince; işten çıkartılan ya da haklı fesihle ayrılan çalışanlara son 3 yıldaki prim gün sayılarına göre 10 aya kadar işsizlik maaşı ödenmektedir. Bu maaşı almak için işten ayrılmadan önceki son 4 ayda (120 gün) eksiksiz prim gününe sahip olmak, son 3 yıl içinde de 600 gün sigorta primi ödenmiş olması şartları aranır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder