Tamer Heper Haklı fesih nedeni
HABERİ PAYLAŞ

Haklı fesih nedeni

Çalıştığım işyerinde ücretlerin ayın 5’ine kadar yatırılması gerekiyorken, ayın 20’sinde bazen 28’i hatta bazen de sonraki ayın 5’inde ödeniyor. Bir aylık çalışmama rağmen 15 günlük sigorta primi yatırılıyor. İş akdini feshetsem, tazminatlarımı almak için ne yapmam gerekiyor? S.A.

*****

İşçinin kıdem tazminatını alabilmesi için öncelikli şart, bir yıllık çalışma süresini doldurmuş olması lazım. Sonra iş akdini haklı nedenlerle feshetmiş olması gerekiyor (tabii emeklilik hakkını kazanmış olma şartı da var ama okuyucumun problemi bu yönde değil). Mesela okuyucumun sözünü ettiği iki husus haklı fesih nedeni. Bir işçiye iş akdinde gösterilen sürede ücretinin ödenmesi gerekiyor. Okuyucum ayın 5’ine kadar dediği için sormam lazım, acaba işverenle imzalanan iş akdinde ücret ödemesinin her ayın 5’ine kadar yapılacağı yazılı mı? Böyle bir ödeme tarihi belirlenmemiş ise ayın 20’sine kadar ödenmesi mümkündür. Ama zaten okuyucum bazen ay sonlarında bazen de sonraki ayın başında alabildiğini söylediğine göre, bu husus haklı fesih nedeni.

Haberin Devamı

*****

Bir de tam gün çalıştığı halde 15 gün çalışıyormuş gibi SGK bildirimi var ki bu husus da haklı fesih nedeni. Okuyucum haklı fesih nedenini kullandığı takdirde, kıdem tazminatını hak edecek. Ancak anlatımından çıkan izlenim şu; işveren öyle kolayca kıdem tazminatını ödemeyecek. Zira SGK’ya bildirilen çalışma süresi, gerçek çalışma süresinin yarısı. Bu, okuyucumun tespit ettiği bir husus. Acaba işçinin aleyhine olabilecek başkaca işlemler var mı? Böyle bir durumda işçinin iş mahkemesinde dava açması gerekecek. Resmi kayıtlarda 15 gün çalıştığı görüldüğü için tam ay çalıştığını ispat durumunda kalacak. Bunu da tanıkla ispatlayabilecek. Dolayısıyla öyle görülüyor ki okuyucumun karşısında yürütülecek bir dava var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder