Tamer Heper Haksızlık yapılmış
HABERİ PAYLAŞ

Haksızlık yapılmış

Haberin Devamı

Babam 14 yıldır çalıştığı işyerinden ayrıldı. Ücreti aylık 1.800 TL idi ama babama sadece 14.000 TL verecekler. Babamın hakkı bu kadar mı? Değil ise dava açabilir miyiz? Açarsak kazanır mıyız? C.B.

Babanızın çalışma süresi ile son aldığı ücreti karşılaştırdığımda alması gereken kıdem tazminatını 25.200 TL olarak hesapladım. Ancak bu rakam daha yüksek olabilir. Zira kıdem tazminatı brüt ücret üzerinden yapılır. Siz ise aldığı ücreti yazmışsınız. Yani bana öyle geldi ki net ücreti ifade etmişsiniz. Şayet durum bu ise kıdem tazminatı 30.000 TL civarına gelir.

[[HAFTAYA]]

Bunun yanında belki talep edebileceği fazla mesai veya tatil ücretleri de olacak ise bu rakam daha da yükseklere çıkar. Ancak bazı işyerleri işçinin eline belli miktarda para verdiği halde aldığı ücreti düşük göstermektedir. Bu nedenle de kıdem tazminatı resmi belgelere göre hesaplanmakta olup bu halde size bildirilen rakam ortaya çıkabilmektedir. Ancak bunun dava safhasında aksinin ispatı tanıkla mümkündür. Dolayısı ile geliyorum ikinci ve üçüncü sorunuzun yanıtına. Dava açabilir misinizin yanıtı kolay. Kıdem tazminatı için on yıl içinde her zaman dava açılabilir. Demek ki dava açabilirsiniz. Üçüncü sorunun yanıtı bu kadar net değil. Bir dava açılmadan önce “Bunu mutlaka kazanırsınız” veya “Bu davayı kaybedersiniz” diye kesin bir şey söylenemez. Böyle bir dava açılır ancak her dava bir risktir. Benim söyleyebileceğim ancak “Böyle bir dava açmakta yarar vardır” şeklinde olabilir ama kazanırsınız diye kesin konuşmak hiçkimse için mümkün değildir. Bu sadece sizin olayınız için söylenmiş bir söz değildir, her dava için geçerlidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder