Tamer Heper Hata yapılmış olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Hata yapılmış olabilir

Alt katımda oturan, kendi dairesine su akıntısı olduğu iddiası ile sulh mahkemesinde dava açıp bilirkişi getirmiş. Bilirkişi su akıntısı bina bacasına giren sudan kaynaklandığı halde buna bakmamış benim dairedenmiş gibi rapor vermiş. Buna nasıl itiraz ederim. Ben de bilirkişi getirebilir miyim? N.O.

Komşunuz size dava açmamış da bir tespit yaptırmış. Bir dava açmadan önce hasarın varlığı ve miktarı veya deliller kaybolmasın diye delillerin tespiti niteliğinde tespit davaları açılabilir. Bunlar bizim bildiğimiz klasik anlamda ‘eda’ davaları değildir. Eda davası dediğimiz, tazminat talebi ile açılacak davalara hazırlık niteliğindedir. [[HAFTAYA]]Dolayısı ile komşunuz hazırlık içinde. Ancak verilen raporda hata olamaz mı? Elbette olabilir, bilirkişi de insandır, hatalı rapor vermiş olabilir. Herhangi bir kimsenin hatasız olduğunu iddia edebilir misiniz? Mahkemelerin verdiği kararlarda da hatalar oluyor, nitekim bunları, hataları düzeltilsin diye Yargıtay’a gönderiyoruz. Sizin olayınızda bilirkişinin hata yaptığı görüşünde iseniz itirazınızı aynı mahkemeye, tespiti yapan mahkemeye yazılı olarak yapacaksınız. Ayrıca siz de mahkemeden tespit talebinde bulunabilirsiniz.

Haberin Devamı

Kefaletiniz geçerli mi?

Bir arkadaşımın banka kredisine kefil oldum. Arkadaşım dört ay taksit ödedi sonra ödeyemedi. Banka şimdi benden bu parayı istiyor. Benim gelirim tek emekli maaşım. Bana başvurabilir evimdeki eşyayı haciz edebilir mi? Ö.Ö.

Bir borca kefil olunduğunda asıl borçlu borcunu ödemezse doğal olarak kefile başvurulabilir. Zaten kefilin varlık sebebi budur. Dolayısı ile size de başvurulmuş. Şayet icra takibine muhatap olursanız ve takip kesinleşirse emekli maaşınıza haciz gelmez ama ev eşyanıza gelir. Doğrusu bugün hacze konu kullanılmış ev eşyasının paraya çevrilmesi halinde bunlara pek talip çıkmıyor, bu nedenle de alacaklı büyük boyuttaki ev eşyasını hacizden pek yarar ummuyor ama eve hacze gelindiğinde yeni sistem televizyonlar ve özellikle dizüstü bilgisayarlar haciz konusu yapılıyor. Ancak bu en kötü senaryo. Benim önerim öncelikle bir meslektaşıma kredi sözleşmesini inceletmeniz. Çoğu sözleşmede kefilin, geçerli şartları taşımadığına tanık oluyoruz. Dolayısı ile öncelikle bakın bakalım sizin kefaletiniz hukuken geçerli mi? Evet, sözleşmeyi yapan bir banka hukuki eksik yapmaz diyebilirsiniz ama benim önerimi de yabana atmayın.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder