Tamer Heper Havuz ortak tesis
HABERİ PAYLAŞ

Havuz ortak tesis

Sitemiz 21 bloktan oluşan bir yazlık site. Bazı daireler günlük, haftalık vs. kiraya veriliyor. Kiralamalar da daha çok emlakçılar tarafından yapılıyor. Bunun için toplantıda bir karar alsak ve ‘kiralamaları sadece site yönetimi yapar’ desek bu geçerli olur mu? Yönetim kiracıları ve aidat borcu olan kat maliklerini havuza almıyor, bu doğru mu? Eski yönetim siteyi koruma ve güzelleştirme derneği adı ile bir dernek kurmuş, bunlardan da hiç kimsenin haberi yok. Böyle bir derneğin varlığı olabilir mi? ● C.C.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Bir site içinde bağımsız bölüm malikleri bağımsız bölümlerini elbette kiraya verebilir. Bunların doğal olarak kiraya verme hakları maliklerde olduğu gibi araya emlakçıları da sokabilirler. Doğrusu emlakçıların bu işe girmesini önleyecek mahiyette bir uygulama yapılması imkanı yok. Kat malikleri kurulunda yönetimin de bunu yapabileceğine dair bir karar alınabilir ama bu karar yine de kat malikinin bir emlakçı ile işbirliği yapmasını engelleyecek mahiyette olamaz. Zira yönetim bir ticari kuruluş değil sitenin yararına olacak şekilde görev ifa eden bir hayattır.

★ ★ ★ ★ ★

Havuz konusunda net bir şey söylemek için havuzun siteye ait parsel içinde olup olmadığına bakmak lazım. Site parseli içindeyse site ortak malıdır ve yönetim planında belirlendiği şekilde kat maliki veya sitede ikamet eden herkes tarafından kullanılabilir. Aidat borcu olanlar için uygulanacak müeyyide bellidir. Tahsil için takip yolları vardır ama ortak mahalden yararlanma yasağı getirilemez. Ancak havuz site dışında bir parseldeyse artık bu bir işletme olarak kabul edilebilir uygulamalar farklı olabilir.

★ ★ ★ ★ ★

Site için yönetim yasada bellidir, bir dernek söz konusu değildir. Site yönetici veya yönetim kurulu tarafından yönetilir, denetçi veya denetçiler tarafından kat malikleri adına denetlenir. Bunun dışında bir kuruluş yönetime müdahil olamaz. Böyle bir dernek ne için kurulmuştur, ana sözleşmesine bakmak gerekir ama kuruluş sözleşmesinde sitenin yönetimi ile ilgili maddeler varsa bile bu geçersizdir. Yani böyle bir dernek boşuna kurulmuştur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder