Tamer Heper Havuz problemi gibi park problemi
HABERİ PAYLAŞ

Havuz problemi gibi park problemi

7 bloktan oluşan bir sitede oturmaktayız. Sitenin genel olarak kullanabileceği bir otoparkı yok. Ancak 5 tane bloğun altında 3’er araçlık yer var. Buna rağmen, örneğin sadece bizim blokta 14 tane araç var. Diğer iki bloğun altında araç için park yeri yok. Bu iki blok, araçlarını ‘Burası sitenin ortak alanı’ diyerek bizim bloğun altına daimi olarak park ediyorlar. Dolayısıyla biz kendi bloğumuzun altına araçlarımızı koyamıyoruz. Blokların altı ortak otopark alanı mıdır? Bu iki blok, araçlarını bizim bloğun altına koyma hakkına sahipler midir? N.A.

Haberin Devamı

*****

Okuyucumun aktardığı sorun çok önemli. Böyle sorunlar, yakın komşuluk ilişkisi içinde dostane ve arkadaşça yaşamanın gereğini ortadan kaldırıp komşuları birbiri ile hasım olmaya itmektedir. Peki burada kusur kimde? Ben tereddütsüz söyleyeyim mevzuatta ve bu mevzuatı hazırlayanlarda. Ne için mi? Şunun için: Yıllardır inşa edilen binalarda park alanı üç daireye bir park alanı olarak hesap edildi. NİYE? Bunun yanıtı yok. Bir ailede gerektiğinde iki araç bulunmakta iken üç ailede bir araç hesabı nasıl yapıldı? İşte şimdi bunun acısı yaşanıyor. Bu memlekette araç park edecek yer YOOK.

*****

Binalar yıllar yılı belediyelere otopark parası ödeyip binalardaki park mahallerini mesken yaptı. Bunun gerekçesi şu idi: “Bu toplanan paralarla her semte yeterince kat otoparkı yapılacak.” Hani nerede o kat otoparkları? Üç gün önce İstanbul’un çok ama çok önemli bir sanayi semtinde keşifteydik. Bırakın aracımızı park etmeyi bir caddeden öteki caddeye geçmemiz bir saate yakın sürdü. Sanayi bölgesine gelen araçlar üç sıra park etmiş, erken gelen kaldırımı kapmış, yürüyecek yer kalmamış. Burada sanayi iş yapıyor! Böyle iş olur mu?

*****

Peki okuyucum ne yapacak? Doğrusu blok içindeki ortak alanlar her bloğun kendisine aittir. Ancak muhtelif bloklardan oluşan sitelerde yönetim planlarında ortak alanlar belirlenebilir. Bunun için okuyucuma kendi sitelerine ait yönetim alanının ortak alanlar bölümünü incelemesini önereceğim. Bir de mimari projenin incelenmesi gerekebilir, zira bazı sitelerde zeminin altında tüm blokların birbiri ile bağlantısı temin edilerek bir bütünlük sağlanmış ve ortak alan tesis edilmiş olabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder