Tamer Heper Hayvan eşya değildir
HABERİ PAYLAŞ

Hayvan eşya değildir

Bu konuyu çok yazdım bundan sonra da yazmaya devam edeceğim çünkü yine kendini bilmezlerin davranışları haber konusu oldu. Bir vahşi, mahallelinin baktığı zararsız bir köpeği bıçaklayarak öldürdü. Bir başka vahşi, ev kedisini önce dövdü, sonra fırlatıp attı.

Kedinin kemiklerinde kırık var. Bir başka insan görünümlü ne olduğu belirsiz mahluk, zararsız biçimde kaldırımda oturan köpeği süpürge sopayla dövdü. Aramızda yaşaması gereksiz olan bir yaratık, yavruları olan anne köpeği öldürdü. Bunları say sayabildiğin kadar. Uyarıyorum; bunları köpeğe yapan o yaratıklar aynını insana da yapar. Sonra haberleri izliyoruz “Birini bıçakladı ve ölene kadar başında bekledi”, “Önce işkence yaptı, ölmek üzereyken komşular kurtardı” vs. İşte bunlar hayvanlara öyle davrananlar arasından çıkar.

Haberin Devamı

Ne yazık ki biz hâlâ ismini taktığımız canlıları eşya olarak gördüğümüzde bu insanlık dışı mahluk aramızda yaşayacak ve suç işlemeye devam edecek. Bir yandan hayvan dostlarımızı eşya olarak görmeye devam ederken Türk Ceza Kanunu’nun 226. maddesinde ise hayvanlarla ilgili cinsel görüntü, yazı ve ses kayıtları suç olarak kabul edilerek onlara bir kimlik tanınmış.

Cinsellik olunca 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası var ama onları öldürmeye gelince 300 TL ile 600 TL arasında bir para cezası öngörülmüş. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 4. maddesi “Bütün hayvanlar eşit doğar ve bu kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir” dedikten sonra onların yaşamının para cezası ile sağlanacağı sanılıyor.

Bunların adı her ne kadar hayvan ise de bu eşya anlamına gelmez, canlı anlamına gelir ki onların da yaşamaya hakkı vardır. Kanunun ilgili cümlesi açıktır. Yine anlamıyorum ki bunların cezalandırılması için yapılacak yasa değişikliği bu kadar zor mudur? Sokağa çıkma sınırlamalarında ellerinde çeşitli mamalarla sokak hayvanlarını besleyenler, yaralıları tedavi ettirenleri şükranla karşılıyorum ama yetmiyor.

Artık çağımızda hayvanları eşya olarak görme ilkelliğinden kurtulmalıyız ve onlara karşı işlenen suçları caydırıcı hale getirmeliyiz. Bu, insanlık için şarttır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder