Tamer Heper Hemen dava açmayın
HABERİ PAYLAŞ

Hemen dava açmayın

İnternetten uçak bileti aldım. Hesabımdan para çekildi ama işlem yarım kaldı. Bileti alamadım ama param ilgili müesseseye gitti. Şimdi paramı almak istiyorum alamıyorum. Nereye başvurayım? Ö.Y.

Benim tavsiyem önce noterden bir ihtarname gönderin. Bu ihtarnamede olayı kısaca anlatın ve paranızın iadesi için makul bir süre verin. Bu süre paranın değerine göre üç günle bir hafta arasında olabilir ve makul bir süredir. Bu ihtara rağmen paranızı alamazsanız doğrudan doğruya mahkemeye gitmeyin bir icra takibi yapın. Takibe elinizdeki ödeme belgelerinin birer örneğini ekleyin. yapacağınız takip bizim adi takip dediğimiz ilamsız takiptir. İki adet formu vardır. Bunlar doldurulur ve icra dairesine bunlarla başvurulur. Bu formlar internette bulunabiliniyor. Şayet takibe yedi gün içinde itiraz olunmazsa firmanın herhangi bir malına veya bankadaki parasına haciz koyarak alacağınızı alabilirsiniz. Bu halde mahkeme ile vakit kaybetmemiş olursunuz. Ancak takibe itiraz olunursa işte o zaman dava safhası başlar ki itirazın iptali talebi ile dava açacaksınız ve paranızı yüzde 40 icra inkar tazminatı ile birlikte talep edeceksiniz. Ancak bu safhada işi tek başınıza yani bir meslektaşımın yardımı olmadan yürütebilir misiniz bilemiyorum.

Haberin Devamı

İki çözüm var

Kooperatifimiz inşaatını tamamladı ama üzerinde iki dükkan kaldı. Bu durumda tasfiyeyi tamamlayamıyoruz. Bu iki dükkanın durumu ne olmalıdır ki biz bu kooperatifi tasfiye edip kurtulalım? S.D.

Kooperatifin parası yokmuş, üzerinde iki dükkan varmış... Bunun için aklıma gelen iki çözüm var. Birincisi kooperatifi işletme kooperatifine dönüştürün, bu dükkanlar işletme kooperatifinin malı olarak kalsın. Bunu kooperatifler çok yapar. Hatta böyle bir çözüme bayılırlar. İkinci çözüm. Bu iki bağımsız bölümün gelirinin ortak gidere harcanması için bu gayrimenkullerin malik hanesine bunlardan yararlanan bağımsız bölümlerin numaraları yazılabilir. Bu şekilde tapuya tescil olunabilir. Dolayısı ile bunlar şahıs malı olmaz. Kooperatif dahilindeki tüm bağımsız bölümlerin malı olur. Bağımsız bölümler el değiştirdikçe de mülkiyet bağımsız bölüme tabi olduğu için bir problem yaşanmaz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder