Tamer Heper Henüz paralık safhasındalar
HABERİ PAYLAŞ

Henüz paralık safhasındalar

Rahmetli babam ve iki ağabeyimin eşit hissedar oldukları fabrika alanı istimlak edildi. Bu yer için devlet bir bedel belirlemiş ancak bu değerin ne kadar olduğuyla ilgili bilgi alamıyorum. Bunu öğrenme şansım var mı? Bir de ağabeylerim vekalet vermemi istiyorlar ancak vermezsem devlet payıma düşeni nasıl ödeyecek bana? ● S.A.

Önce istimlakte bedel ödemenin sistemini anlatayım. Bahse konu gayrimenkul babadan miras kaldığına göre evlatlar eşit hisselerle bu yere ortak. Bu yer istimlak edileceği zaman, istimlaki yapacak kurum, malikleri çağırır, fiyatta anlaşmak için pazarlık yapar. Fiyatta anlaşılırsa iş biter para ödenir, gayrimenkul kamu kurumuna devredilir. Pazarlıkta anlaşılamaz ise (çoğunlukla da anlaşılamaz) istimlaki yapacak kurum dava açar. Mahkemeden gayrimenkulun değerinin tespitini ve bundan sonra adlarına tescilini talep eder. Mahkeme bilirkişi tayin eder, bilirkişiler gayrimenkulün rayiç değerini belirler. Mahkeme de kamu kurumuna rayiç bedeli malikler adına bankaya yatırması için süre verir. Kurum parayı bankaya yatırıp makbuzu ibraz ettiğinde mahkeme de kurum adına tescile karar verir. Sistem bu dur.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Şimdi okuyucumun kardeşleri kendisinden vekalet istiyor. Bu sistem içinde anlaşılan o ki, kendileri pazarlık için kuruma davet olunmuş. Onlar da pazarlığa malik sıfatı ile birlikte katılmak durumunda. İşte bunun için okuyucumdan vekaletname istiyorlar ki pazarlığa kendi adlarına asaleten, okuyucum adına da vekaleten katılsınlar. Yani anladığım kadarı ile henüz işin başındalar. İstimlak yani kamulaştırma işlemi tamamlanmamış.

Bedelin ne olacağını nasıl öğrenecek? Ya kardeşlerine güvenerek vekaletname verecek veya vekaletname vermeyecek işi bizzat takip edecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder